Så ska harren och öringen räddas

Bestånden av öring och harr måste förbättras. Det anser Fiskeriverket som därför vill höja minimimåtten och utöka fredningstiden.Länsstyrelsen i Norrbotten välkomnar de skärpta reglerna.

Foto: Patrik Boström

KIRUNA2010-01-25 18:39

Fiskeriverket vill skärpa reglerna när det gäller öring och harr i vattendrag som mynnar i Bottenviken samt harr på kusten.
Fiskeriverket föreslår att minimimåtten höjs och fredningstid införs och förlängs. I Torneälven och Kalixälven bedöms bestånden så svaga att beskattning av havsöring som stiger för lek inte bör ske.
Förslaget har skickats på remiss till exempelvis myndigheter och organisationer. Reglerna föreslås börja gälla 1 juni i år.
Verket har dessutom haft regionala samrådsmöten. Dessa möten hölls våren 2009 i Överkalix, Piteå och Umeå.
Dan Blomkvist på länsstyrelsen har inte ännu sett det färdiga förslaget, men vet ungefär vad det går ut på.
- Generellt så välkomnar vi de skärpta reglerna, det är något vi väntat på i flera år. Framför allt när det gäller havsöringen. Det är en nödvändig pusselbit för att få tillbaka den havsvandrande öringen, säger Dan Blomkvist.
Dåliga bestånd
Han utesluter dock inte att länsstyrelsen kommer att ha en del synpunkter på förslaget.
I Torneälven och Kalixälven finns det i dagsläget bara ett minimått på 35 centimeter för öring. Om det blir som i förslaget får endast öring mellan 30 och 45 centimeter behållas. Mindre respektive större öring ska återutsättas.
- Jag tror att det är en vettig regel för Råneälven också där öringstammen är i dåligt skick, säger Dan Blomkvist.
På så sätt skyddas både smolten som ska vandra ut i havet, samt de större havsvandrande öringarna.
Martin Rydgren på Fiskeriverket förklarar varför man vill ha de nya reglerna.
- Det är för att beståndssituationen för dessa arter är sämre än vi önskat. Vi är inte alls nöjda med beståndssituationen när det gäller öring. Vi har sämre kunskap om harr, men där pekar det också åt fel håll och den negativa trenden vill vi bryta, säger Martin Rydgren.
En orsak till dåliga bestånd kan vara omfattningen av fisket och att vattendrag manipulerats på olika sätt.
- Det vi kan påverka på kort sikt är fisket, säger Martin Rydgren.
Fiskeriverket vill även ändra regler för nätfiske efter andra arter än lax och öring, så att det endast blir tillåtet i utpekade områden.

Fiskeriverkets förslag

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2010.

Öring:
I Torneälven och Kalixälven får endast öring mellan 30 och 45 cm behållas och endast en öring får behållas per fiskare och dygn.
I övriga vattendrag som mynnar i Bottenviken höjs öringens minimimått till 50 cm och endast en öring får behållas per fiskare och dygn.
Fredningstiden för öring ändras till att vara 1/9 till 15/10.

Harr:
I vattendrag som mynnar i Bottenviken samt på kusten i Bottenviken ändras minimimåttet för harr till 35 cm och en fredningstid införs under tiden 1/3-31/5.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om