Under drygt ett år har Lantmäteriet tillsammans med representanter för Trafikverket, MSB, kommunerna, SOS Alarm, Polisens, amulansverksamhet och räddningstjänster bedrivit ett samverkansprojekt för att ta fram bättre och mer uppdaterade kartor för räddningstjänst, polis, ambulans och andra så kallade blåljusaktörer. Ett problem idag är att dessa aktörer använder sig av olika leverantörer av stödsystem. Syftet med Lantmäteriets projekt är att skapa en bättre samordning. Idag kan det vara stora skillnader mellan kommuner.
På Räddningstjänst i Kiruna ser man inte kartorna som det stora problemet.
– Det är oftast människorna som ringer in som inte riktigt vet var de är. Det klassiska är trafikolyckan där man ska exempelvis kör mellan Luleå och Kiruna som är 34 mil och så har man kört i två timmar och råkar på en olycka då är det inte så lätt att veta exakt var man är. Beroende på vart man då är på den här sträckan kan den ena räddningstjänsten vara närmare än den andra. Vårt sätt att lösa sådana bitar är att vi skickar räddningstjänst från båda håll, säger Jon Moln-Teike, brandingenjör.
Från Räddningstjänsten i Kiruna ser man positivt på arbetet med att ta fram ett bättre kartunderlag.
– Det är väl alltid bra att ha tydligare kartor det minskar risken att åka fel men det är inte det som begränsar oss. Vi hittar alltid fram och vi har ganska bra system som det ser ut idag, men det kan alltid bli bättre såklart, säger Jon Moln-Teike.