Så satsar Kiruna miljoner för att lyfta äldreomsorgen

Tretton undersköterskor och fyra språkombud utbildas just nu för att höja kompetensen. Kiruna kommun får fyra miljoner i bidrag – ändå räcker det inte. "Vi måste ha egna satsningar på språket", säger socialchefen Jenny Lindberg.

Riktade utbildningssatsningar görs i Kiruna kommuns äldreomsorg för att höja både språk- och vårdkompetens. Enligt nya socialchefen Jenny Lindberg så jobbar man brett med bland andra statliga medel för att kvalitetssäkra omsorgen.

Riktade utbildningssatsningar görs i Kiruna kommuns äldreomsorg för att höja både språk- och vårdkompetens. Enligt nya socialchefen Jenny Lindberg så jobbar man brett med bland andra statliga medel för att kvalitetssäkra omsorgen.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2024-11-08 00:01

Nyheten i korthet

  • Kiruna kommun satsar på utbildning för att förbättra vårdkvaliteten och språkförståelsen inom äldreomsorgen. Detta på grund av kommunikationsproblem mellan vårdpersonal och äldre, vilket kan leda till allvarliga missförstånd.
  • Kommunen har fått fyra miljoner i statligt bidrag för att utbilda sin personal. Trots detta menar socialchefen Jenny Lindberg att det inte räcker och att egna utbildningar och språksatsningar behövs.
  • Kiruna och Gällivare kommun har utvecklat ett gemensamt utbildningspaket för att hantera liknande problem. De har även satsat på att utbilda fler språkombud för att introducera personer med svenska som andraspråk till vården.

Språkförbistring är ett omvittnat problem inom äldreomsorgen i Kiruna. Det gäller från båda håll – personal som inte förstår de äldre – men även äldre som inte förstår personalen. I kölvattnet uppstår missförstånd, ibland med allvarliga konsekvenser. Som när det blir fel i medicinhanteringen.

– Vi måste ha internutbildningar och vi satsar på språket och har också statliga medel som går till satsningar inom äldreomsorg. Vi försöker få personer att passa in, säger socialchefen Jenny Lindberg.

Kommunikationsproblem mellan vårdare och vårdtagare leder till allvarliga vårdmissar, som avdelningen ska redovisa som en avvikelse efter incident. Ofta handlar det om fallolyckor som skett efter missar av medicinering. Två av de vanligaste avvikelserna är utebliven dos av läkemedel och läkemedel saknas. En vanlig orsak är att man inte följt rutinerna, berättar socialchefen.

Flera utbildningar rullas ut inom äldreomsorgen i Kiruna kommun, det handlar om både språk- och vårdkompetens. För närvarande är satsningar igång med fokus på så kallade "språksvaga". Kiruna kommun och Gällivare kommun, som har liknande problem, har även utvecklat ett gemensamt utbildningspaket.

– Vår egen utbildningssatsning är en baskurs som vi uppfunnit tillsammans med Gällivare. Den kommer vi att köra nu oavsett om vi får pengar eller inte. Sedan finns det andra lösningar. Det finns vårdpersonal som läser upp till undersköterska på arbetstid och en del av vår personal läser på SFI samtidigt som de jobbar, säger Jenny Lindberg.

Via statliga bidraget "Äldreomsorgslyftet", (se faktarutan), finansieras vidareutbildningar i landets kommuner. För Kiruna kommuns del handlar det om 4 miljoner kronor. Tretton personer som jobbar inom äldreomsorgen läser till undersköterska via statsbidraget som sträcker sig fram till 2026. Fyra utbildar sig samtidigt till språkombud och lär sig att på lätt svenska introducera personer med svenska som andraspråk.

– Språkombud finns redan på boenden i Kiruna med goda resultat. Vi hade också en utbildningsinsats från november ifjol till februari i år där drygt 50 personer från äldreomsorgen deltog. För den blev vi beviljade bidrag från Omställningsfonden (se faktaruta nedan), säger Anna Holmberg, socialförvaltningens kvalitetsstrateg.

undefined
Personalbristen skapar hål i grundutbildningarna för de nyanställda. Stora utbildningssatsningar görs och fler är på gång i Kiruna kommun.

En orsak till att behovet av språkstöd ökat är att arbetsmarknadsläget ändrats. Tidigare kunde "språksvaga" få längre introduktionstid på äldreboendena innan de jobbade direkt med äldre. Idag är personalbristen så stor att insteget kortats.

– Vi hade servicegrupper som i början inte hade direkt brukarkontakt utan jobbade med måltider och sådana saker för att lära sig svenska. Men nu har vi inte så många asylsökande så servicegruppssatsningen har försvunnit. De bidrog till att undersköterskorna kan göra mer vårdinsatser och avlastas. Nu har vi ingen arbetslöshet och ingen kan ha serviceuppgifter, utan de är inne i verksamheten direkt, säger Jenny Lindberg.

Statens satsningar på vidareutbildning av personal inom äldreomsorgen är uppdelade i flera inriktningar och löper under bestämda tider. Nu pågår tre utbildningar som är statsfinansierade. Kommunen söker pengar, fördelar dem och rapporterar hur man använt medlen.

– Det är ett pussel. Norrbottens kommuner och andra länsorganisationer har krävt att vi får medel på längre tid som vi får göra vad vi vill med själva. Bara att administrera de statliga bidragen kräver en hel del. Vi vill ha utbildningsinsatser som rullar beroende på om man behöver språkträning, utbildning i omvårdnad eller annat – så det blir en kontinuitet, säger Jenny Lindberg.

Frågor och svar

Hur introduceras ny personal?

Fem dagars bredvidgång där den rekryterade får lära känna brukarna på sin avdelning, arbetsuppgifterna och rutiner. Märker man att fem dagar inte är tillräckligt så förlängs introduktionen. 

HR-avdelningen genomför vissa språktester under rekryteringen. Om personen inte har förmåga att fullt ut läsa skriftliga instruktioner fokuseras det på verbala instruktioner, arbetsuppgifter beskrivs i detalj, och bildstöd kan användas. Både enhetschef och mer erfarna kollegor kan stå för detta stöd, man pratar, visar och repeterar. Förste undersköterskor tar ett större ansvar för detta.

Personen uppmanas alltid att fråga och fråga igen. 

Samarbetar med integrationsenheten och tar emot språkelever på språkträning, de går bredvid i syfte att lära sig språket. De kan bli framtida anställda.

Vad är Omställningsfonden?

En stiftelse som drivs utan vinstintresse och ägs av Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona, tillsammans med Kommunal, OFR:s förbundsområden och AkademikerAlliansen. Jobbar utifrån Kompetens- och omställningsavtalet, KOM-KR. Omfattar 1,3 miljoner anställda inom kommuner, regioner samt kommunalförbund och företag anslutna till Sobona.

Vad är Äldreomsorgslyftet?

Äldreomsorgslyftet ska stärka kompetensen inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre genom att ge ny och befintlig personal möjlighet att utbilda sig på arbetstid. Statsbidraget ges som ersättning för personalkostnaderna för personalen som studerar och kan inte användas till andra kostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!