Så kan Kiruna sjukhus se ut

Framtidens sjukhus i Kiruna är flexibelt.När arkitektstudenter från Chalmers ska föreslå hur Kirunas framtida sjukhus ska se ut finns det en gemensam nämnare. Storleken går att förändra med tiden. - Sjukhusen måste kunna förändras både snabbt och enkelt, säger Sofie Strandberg, arkitektstudent.

New Kiruna hospital                  av Therese Arnbert, Kristin Borg och Fanny Sernhede.

New Kiruna hospital av Therese Arnbert, Kristin Borg och Fanny Sernhede.

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2011-06-22 06:00

Det är inte bara i Norrbotten som Kirunas framtida sjukvård diskuteras. På Chalmers i Göteborg har studenterna på Mastersprogrammet i arkitektur klurat på samma sak. I går presenterades idéerna i Kiruna.

Nio sjukhusmodeller står klara, och det är nio helt olika bilder av ett sjukhus. Studenterna fick tre olika platser att välja på. Anna Larsson, Sofie Strandberg och Yalda Boozari valde en plats i centrum. Sjukhuset har gröna, välvda tak och rymmer mer än det man traditionellt hittar i ett sjukhus.

Rymdforskning
- Vi har kopplat samman primärvården och rehabilitering för att alla verksamheter ska kunna ha nytta av varandra, säger Yalda Boozari.

Efter önskemål har sjukhuset en specialitet. I det här fallet är det rymdforskning.

- Mycket av rymdforskningen påverkar sjukvården och samarbetet kan utveckla produkter som behövs för framtidens vård, säger Anna Larsson.

Även en pool, gym och stora offentliga ytor ryms. Sjukhuset ska vara en plats man besöker även om man inte är sjuk.

Alla nio modeller ser olika ut och rymmer olika verksamheter. Men det finns gemensamma drag. Sjukhuset är litet och verksamheterna behöver samplaneras. Studenterna har även fått fundera på flexibiliteten i byggnaderna.

Parkeringar under jord
- Det är framtidens sjukvård vi jobbar med och då måste sjukhusen kunna förändras både snabbt och enkelt. Det är något vi alla har utgått ifrån, säger Sofie Strandberg.

I deras modell utgår man från en diagonal korridor och det går att bygga ut fler "vingar" från huskroppen. Inuti kan rummens storlek förändras och fasaden är gjord med lika stora delar där man kan byta ut en vägg mot ett fönster eller en dörr.

Det är det största projektet de har arbetat med och inget har fått lämnas åt slumpen. Parkeringar finns under jord för värmens skull och man har tänkt på hur verksamheterna jobbar tillsammans.

Arbetet har skett i samarbete med Norrbottens läns landsting, LKAB och Kiruna kommun och förslagen kommer att finnas med i arbetet med det nya Kiruna. Peter Frost, professor i vårdbyggnad, tror att studenternas arbete kan vara en del till en början av ett samtal om framtidens sjukvård.

Inget beställningsjobb
- Stadsbyggnadsprojekt är ett samtal och det här kan vara början till det.

Det finns fördelar att projekten är gjorda av studenter. De kommer utifrån och inget jobb är beställt av landstinget. Då kan nya idéer komma fram, tror Peter Frost.

- Vi hoppas att det kan vara berikande att unga människor kommer och ritar vad de tror om framtiden. Man har vågat arbeta med platsen och naturen.

Vårdbyggnader har gått ifrån att bara vara rationella till att bli en del av vårdkedjan. Det syns i elevernas arbete. Många har lyft fram utsikt mot naturen och plats för att anhöriga ska kunna vara med.

Kortare vårdtid
- Man har sett att det ger kortare vårdtid och ett mindre behov av vissa mediciner. Eleverna har en gemensam utgångspunkt i att arkitekturen kan vara en del av vården.

Alla förslag återfinns i den utställning som visas på Kiruna stadshus fram till den 19 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om