Det är en socialdemokratisk motion som klubbades igenom i kommunfullmäktige i Kiruna för två år sedan. I den beslutades att det skulle bildas en samverkansgrupp som skulle jobba med sjukhusfrågor.
– Ändamålet var att nuvarande kommunledning skulle bilda en samverkansgrupp mellan regionen, kommunen och professionen på sjukhuset. Det har de inte gjort, säger Mats Taaveniku (S).
Gruppen skulle ha två syften.
– Det skulle vara en kärngrupp för att utveckla befintlig sjukvård i Kiruna. Men också att kunna vara en referensgrupp för det nya sjukhuset.
Kommunalrådet (C) Gunnar Selberg säger att kommunen via tjänstemännen har försökt att bilda gruppen.
– Tjänstemännen har varit i kontakt med regionen om bildandet av gruppen. Regionen har i princip svarat att de har täta kontakter med oss och nöjer sig med de kontakterna egentligen, säger Selberg.
Vad tycker du, behövs det en samverkansgrupp?
– Jag kan i nån mening hålla med dem om att det viktiga är att dialogen fungerar och att intentionen i motionen uppfylls. Att man får inspelen från den lokala kompetensen från sjukhuset. Men vi styr inte över regionen, men vi kan på andra sätt få inspel från folk som jobbar på sjukhuset. När det gäller Mats motion kan vi nog i nån informell mening säga att vi jobbar i linje med den.
Under tisdagen hade Selberg ett möte med bland andra regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson och han kan visa på ett exempel när det gällde att plocka ut de två mest lämpliga områdena för det nya sjukhuset.
– En sak vi har pratat om som är viktig är inflygningen. Det måste vara fri inflygning till sjukhuset för helikoptern. Det är ett sånt inspel som sjukhuset har gjort.
Regionrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, tycker att kommunpolitikerna har tillräckligt med insyn i frågan om det nya sjukhuset. Han säger att det finns en referensgrupp där alla politiska parter i regionfullmäktige är med och dessutom har regionledningen en informell grupp där Kirunas kommunledning, de tre kommunalråden, ingår.
– Vi vill inte utvidga det ytterligare. Vi tycker att Kiruna har via sin kommunledning insyn i vad som händer och sker. Och vi tycker att oppositionen har insyn i den referensgruppen vi har med regionpolitiker, säger Backgård.