Rymdturismen - snart i hamn

För 50 år sedan reste den första människan ut i rymden. Om några år kommer rymdresorna vara möjliga för vem som helst.Karin Nilsdotter ska göra Kiruna till Europas rymdhamn.

Det krävs samarbete lokalt, regionalt och nationellt för att Kiruna ska konkurrera med de andra rymdhamnarna i välden. FOTO: Åsa Junkka

Det krävs samarbete lokalt, regionalt och nationellt för att Kiruna ska konkurrera med de andra rymdhamnarna i välden. FOTO: Åsa Junkka

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2011-02-04 06:00

Den sovjetiska kosmonauten Jurij Gagarin var världens första rymdresenär. I april är det 50 år sedan man lyckades sända en människa upp i rymden, och han flög runt jorden på 108 minuter.

Om bara några år kan vem som helst, som har pengarna till det, göra samma resa. Från någon av världens rymdhamnar kommer ny teknik och nya rymdskepp göra det möjligt för rymdturister att se jorden från ett annat perspektiv.

En av rymdhamnarna kommer att ligga i Kiruna, och NSD hälsar på hos kvinnan som ska göra det möjligt.

- Det är med spänd förväntan jag tagit det här uppdraget, säger hon.

Från London till Kiruna
Karin Nilsdotter är Skövdetjejen som tidigt tog sig ut i världen för studier och arbete. Men först skulle hon bli ingenjör och läste ett tekniskt basår.

- För ett tag sedan hittade jag en uppsats om kommersiell rymdfart som jag har skrivit under den tiden, så ämnet har nog alltid lockat.

Det blev aldrig någon utbildning till ingenjör utan studier i marknadsföring, ekonomi och företagsledning i flera olika delar av världen. För ett år sedan blev hon tillfrågad om att leda EU-projektet hos Progressum som ska etablera kommersiella rymdflygningar i Sverige inom Spaceport Sweden.

Jobbet betydde även en flytt från London till Kiruna för lite mindre än ett år sedan, och Karin Nilsdotter blev också ordförande för Kiruna Lappland. Här etablerades rymdindustrin tidigt på grund av de geografiska förutsättningarna nära polen, norrskenszon, infrastruktur och stora obebodda områden. Redan för 50 år sedan skedde det första rymdskottet och i många år har man pratat om att rymden blir kommunens nästa turistmagnet. Nu ska det bli verklighet.

- Vi har redan rymdturism i besökarna som kommer för att se på norrskenet.

Det kommer att kräva stora resurser för att få se jorden från ovan. Rymdstaden Kiruna ska vara värt att besöka fast man inte kommer upp över de tio mil där rymden tar vid. Teknikens hus-liknande upplevelser, forskningsprojekt för studenter och besök bakom kulisserna ska locka turister.

- Det kan bli en evenemangsplattform, ett konferenscentrum och en plats för filminspelningar. Rymdresorna blir bara toppen på isberget, säger Karin Nilsdotter.

Inte ensamma
Just nu konkurrerar, och samarbetar, Kiruna med rymdhamnarna i Florida och New Mexico. Även i Spanien finns planer på att etablera kommersiell rymdfart. Så det gäller att Kiruna utvecklas och syns i konkurrensen.

- Många vill se sitt eget land från ovan, och därför kommer nog Kiruna locka européer. Men här finns också det vilda i naturen och så många andra fantastiska reseanledningar.

Innan någon kan checka in på farkosten upp mot rymden ska tekniken utvecklas. Nu utförs testflygningar med flygplansliknande farkoster som släpper ifrån sig en mindre del som gör små rymdskutt.

- Vi har varit en rymdstad i över 50 år. Nu är det dags att ta nästa steg.

Bakgrund

Rymdturister i Kiruna

µ Om planerna håller ska de första rymdturisterna som har löst biljett hos Virgin Galactic skjutas upp under det första halvåret 2012.

Starten sker vid basen i New Mexico, USA, där landningsbanan invigdes strax före jul med representanter från Spaceport Sweden på plats.

µ Framåt 2014 ska företaget vara redo att börja operera från Kiruna, den första basen utanför USA. Norrskenet, midnattssolen och ishotellet är också tre anledningar till att Virgin Galactic har valt att etablera sig i Kiruna.

µ Redan nu är 450 biljetter sålda och Virgins grundare Richard Branson säger att man har tagit emot depositioner för 45 miljoner dollar.

µ Fem svenskar har köpt biljett, varav bara smålänningen Bengt Söderqvist har trätt fram. En av dem fem är kvinna, enligt Virgin galactics astronautchef Carolyn Wincer.

µ Tekniskt sett är det möjligt att genomföra flera flygningar om dagen, men det är inte tänkt att det är några stora massor som ska flyga upp till 140 kilometers höjd där himlen är svart och tyngdlöst tillstånd råder.

Om inte annat sätter priset på 200 000 amerikanska dollar, motsvarande 1,6 miljoner svenska kronor, en gräns.

Mer läsning: virgingalactic.com, rymdturism.se, spaceportseden.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om