Rymdsatsning ska lyfta utbildningar

Luleå tekniska universitet, LTU, lovar att ta krafttag för att få upp intresset för rymdutbildningarna i Kiruna.- Vi ska skapa förutsättningar för utveckling, säger rektor Johan Sterte.

Det har gapat tomt i rymdstudenternas lokaler vid Institutionen för rymdvetenskap i Kiruna. Nu lovar Luleå tekniska universitet krafttag för att fylla platserna.FOTO: Hans sternlund

Det har gapat tomt i rymdstudenternas lokaler vid Institutionen för rymdvetenskap i Kiruna. Nu lovar Luleå tekniska universitet krafttag för att fylla platserna.FOTO: Hans sternlund

Foto: Hans sternlund

KIRUNA2010-08-21 06:00
Relationerna mellan kommunens politiska ledning och ledningen för LTU var något frostiga under vintern som gick.
Det fanns också en oro för att omorganisationen från 13 till sex institutioner skulle verka till Kirunas nackdel. Det ifrågasattes till och med om det fanns någon vilja från LTU att fortsätta verka i Kiruna. Efter ett möte mellan LTU-ledningen och Rymdrådet i Kiruna i torsdags har relationerna tinat avsevärt.
Den framkom till exempel att den nya institutionen, där civilingenjärsutbildningen med rymdinriktning ingår, ska heta System- och rymdteknik.
- Jag tolkar det som något positivt att rymdbegreppet finns med redan i institutionsnamnet, säger kommunalrådet Kennet Stålnacke (S).
Eleverna läser två och ett halvt år i Luleå innan utbildningen fortsätter i Kiruna där många av rymdprofilkurserna kommer in i bilden. Problemet har varit att få av studenterna har valt att fortsätta i Kiruna. Vårterminen 2009 var det bara fyra, i vintras var det tolv.
Fler elever till våren
- Om inget oförutsett inträffar är det ännu fler i år. Det är fler som har börjat på utbildningen och samtidigt som Kiruna kommun har gjort sitt genom att renovera boende och öppna studentpub, säger avgående prefekten Hans Weber.
Jonas Ekman, huvudkandidat till jobbet som prefekt för den nya storinstitutionen, säger att man måste bli bättre på att stimulera studenternas aptit för det som erbjuds i Kiruna.
- Vi tror att studenterna bör få kontakt med rymdtillämpningarna tidigare i utbildningen. Vi ska också utnyttja gamla studenter som har fått jobb inom rymdindustrin, säger Jonas Ekman.
Ny tjänst i Kiruna
Johan Sterte vill inrätta en koordinator som ska finnas på plats i Kiruna och verka mot ledningarna för universitet och institutionen.
- Vi har tagit fram en sådan konstruktion i Skellefteå och jag skissar på en liknande modell i Kiruna, säger han.
Efter mötet i torsdags var Kenneth Stålnacke (S) beredd att avblåsa den hearing om rymdutbildningarna i Kiruna man skulle ha kallat till under nästa år.
- En hearing kan få karaktären av räfst och rättarting där någon ska ställas till svars. Jag tror mer på att antingen ha en egen internationell konferens eller en workshop i samband med Rymdforum under våren 2011. Titeln ska vara Spacecampus Sweden, det är ett begrepp vi ska muta in, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om