Det är Institutet för rymdfysik, IRF, som ansvarar för rymdinstrumentet PEP (Particle Environment Package) som elva länder bidrar till.
Instrumentet är det mest avancerade som IRF hittills levererat och består av sex sensorer, varav två är utvecklade och byggda vid huvudkontoret i Kiruna.
Instrumentet ska mäta partiklar omkring Jupiter och dess tre isiga månarna Europa, Callisto och Ganymedes. Där ska det förhoppningsvis bidra till det stora pusslet som behövs läggas för att förstå det komplexa systemet vid Jupiter.
– Isiga månar är de mest spännande objekten att studera i solsystemet. Drömmen vore så klart att upptäcka en liten spricka i isen på månen Europa där vattnet från havet under isen sprutar ut. Kanske är det en gynnsam miljö för liv under isen? Att flyga genom ångmolnet, mäta i det och lyckas identifiera något slags spår av liv. Det vore så klart fantastiskt, säger professorn Stas Barabash, som ansvarar för instrumentet.
En av de stora utmaningarna för forskare och ingenjörer som byggt PEP har varit att utveckla sensorer som kan utföra mätningar i en miljö som har solsystemets starkaste strålning – men efter 14 års arbete är instrumentet redo att ta plats på ESA:s Jupiterfarkost JUICE.
Farkosten ska skickas iväg från Franska Guyana i juni 2022 med hjälp av en raket och år 2033 avslutas projektet med att rymdfarkosten kraschar på ytan av månen Ganymedes.