Rymdinstitut firar 65 år

Den 2 juli var det 65 år sedan Institutet för rymdfysik (IRF) invigdes, då under namnet Kiruna geofysiska observatorium.

Det är 65 år sedan Institutet för rymdfysik (IRF) invigdes, då under namnet Kiruna geofysiska observatorium.  Fram tills nu har IRF ansvarat för ett fyrtiotal olika forskningsinstrument ombord på rymdfarkoster.

Det är 65 år sedan Institutet för rymdfysik (IRF) invigdes, då under namnet Kiruna geofysiska observatorium. Fram tills nu har IRF ansvarat för ett fyrtiotal olika forskningsinstrument ombord på rymdfarkoster.

Foto: Pressbild

Kiruna2022-07-04 09:00

Fram tills nu har IRF ansvarat för ett fyrtiotal olika forskningsinstrument ombord på rymdfarkoster, exempelvis var det första svenska instrumentet i bana runt jorden ombord på en europeiska norrskenssatelliten ESRO-1 år 1968 IRF-byggt och IRF hade ansvar för två instrument ombord på Sveriges första satellit Viking.

IRF både bygger och testar sina egna forskningsinstrument. Vid huvudkontoret i Kiruna finns IRF SpaceLab som innehåller alla faciliteter som behövs i processen för att färdigställa ett rymdinstrument.

I dagsläget ansvarar institutet för mätinstrument på 16 olika rymdfarkoster, delvid runt jorden. IRF har dessutom mätinstrument på en rymdfarkost på väg till Merkurius samt instrument i omlopp runt solen. Nästa år påbörjas dessutom en lång resa till Jupiter för den europeiska rymdsonden JUpiter ICy moons Explorer, JUICE, med IRF-instrument ombord.

Kommande stora rymdprojekt är bland annat deltagandet på den europeiska rymdsonden Comet Interceptor. Rymdfarkosten ska parkeras i rymden och vid tillfälle jaga ifatt en ännu oupptäckt komet som dessutom är opåverkad av solen.

Institutet för rymdfysik,

Institutet för rymdfysik, IRF, är ett statligt forskningsinstitut under Utbildningsdepartementet. IRF bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Mätningar görs i atmosfären, jonosfären, magnetosfären och runt andra planeter med hjälp av ballonger, markbaserad utrustning (bl a radar) och satelliter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!