Run for your life är igång

Run for your life startade i Kiruna på måndagen.

VÄNTAR. Elever från Luossavaara skolan gör sig redo  för att ta över stafettpinnen.

VÄNTAR. Elever från Luossavaara skolan gör sig redo för att ta över stafettpinnen.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-11-09 11:57

Kvart över tolv gick starten för Run for your life, världens största klimatperformance. Det hela inleddes på toppen av Loussa med en jojk på klimattema, med bland annat Jenni Laiti, Lars-Ánte Kuhmunen och Thomas Marainen.

Stenen, som är stafettpinnen som ska färdas hela vägen till Paris, togs sedan över av elever på Luossavaara skolan. Elever och lärare sprang till Folkets Hus för att där lämna över stenen till Fjällbjörkens Förskola.

Fjällbjörken delade upp sin sträcka, så att fyra barn sprang varsin del tillsammans med förskoleleläraren Hans Turtola.

– Vi är med dels för att vi tycker att stafetten är för barnens framtid, det är dem det handlar om.

Läs mer: Världens största klimatperformance startar i Kiruna

Nova Linder Dirland sprang sista sträckan för Fjällbjörkens Förskola och fick lämna över stenen till nästa löpare. Det var roligt, men jobbigt säger hon.

– Men jag tänkte att jag ska fortsätta ändå. Vi har sprungit och tränat på förskolan innan.

Miljöfrågor är närvarande i förskolans verksamhet. Till exempel tar man alltid med sig en påse när man går ut för att kunna plocka upp skräp.

– Barnen tycker att det är trist att man inte tar hand om naturen och pratar ofta om att naturen är sjuk. Vi pratar mycket om miljöfrågor. Barnen ser inte klimatfrågorna i form av koldioxidutsläpp utan i rent fysiska sopor, äsger Hans Turtola och fortsätter:

– Barnen var jätteglada för att de skulle få springa till Frankrike och att få springa en stafett. Men när vi förklarade att det handlar om att ta hand om naturen, så var de också tyckte de också att det var bra, eftersom de vill att fler ska lära sig.

Efter första bytet och när eleverna på Luossavaara skolan gett sig av sägr Lisa Färnström, konstnärlig ledare från Riksteatern, att det gått bra.

– Det känns jättekul och jättefint när de lämnade över till barnen. Nu är det igång – dygnet runt i 20 dygn. Vi har bara börjat, första bytet är gjort, nu är det bara 999 kvar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om