Rop på hjälp – omvandlingarna kostar mer i Malmfälten

Kommunledningen med Mats Taaveniku, (S), i spetsen menar att det nu är dags för staten att gå från ord till handling – att leverera. "Vi klarar inte en stadsomvandling, inflation, ränteökningar och "grön omställning" själva", säger Taaveniku.

Statsministerns tack för bland annat att Norrbotten går i bräschen för "gröna omställningen". Nu vill dock kommunledningen i Kiruna att staten skjuter till medel för att klara båda omställningarna, den gröna och staden.

Statsministerns tack för bland annat att Norrbotten går i bräschen för "gröna omställningen". Nu vill dock kommunledningen i Kiruna att staten skjuter till medel för att klara båda omställningarna, den gröna och staden.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-03-02 19:00

Ett tackbrev där statsministern tackar för värdskapet i samband med EU-toppmötet i januari innehåller berömmande ord. Där påpekar statsministern bland annat: "Att kunna visa kommissionkollegiet att Norrbotten går i bräschen, både inom den gröna omställningen och rymdverksamhet i Europa kändes särskilt viktigt."

– Jag hoppas att de även fick med sig vilka utmaningar som vi står inför som kommun. Det är dags för handling och inte bara ord, säger Mats Taaveniku.

När regeringen och EU-kommissionen flög hemåt så står Kiruna kvar – med utmaningarna. 

Kommunledningen menar att det måste skjutas till statliga medel för att man ska klara av kraven, som dels samhällsomvandlingen innebär ekonomiskt, i tider av hög inflation och ränta. Samtidigt behöver kommunen anpassa sig för att bli många fler. Det kostar pengar – stora pengar. 

– Vi måste få de här tillskotten av regeringen, låt säga en miljard kronor under tio år framåt, för att vi ska klara expansionen. Det hade underlättat om vi får ersättning för att ska klara av att expandera kommunen för att klara de "gröna omställningarna".

Alla avskrivningskostnader för nybyggnationer som ersätter byggnader från 40-70-talet med ett betydligt lägre värde kommer att ticka på och kosta pengar under lång tid. Avskrivningar är nödvändiga för kommande renoveringar. Nu efterlyser kommunledningen att regeringen ändrar lagstiftningen så att det endast är det gamla värdet av fastigheterna som ska fortsätta skrivas av. 

– De nya fastigheterna som har ett betydligt högre värde har vi inte själva valt att bygga, det är en ersättning för att gruvan ska få fortsätta att expandera och ska inte bekostas av skattebetalarna. Det bör bli ett Lex Malmfälten. Man måste se över lagstiftningen när det gäller bokföringslagen. Varken Gällivare eller Kiruna kommer att klara av det. Alternativet är ju att vi går i konkurs och då måste staten ändå ta kostnaderna för allt det här. Men det tänker vi inte göra, utan nu tänker vi titta framåt. 

Hur brännande är det här? 

– Vi måste få en viljeinriktning av regeringen senast till hösten. Nu är det "Pay back time" som gäller, säger Mats Taaveniku. 

Kommunledningen vill också se ett återinförande av Malmfältsdelegationen som fungerade som direktkontakt till regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!