Rivningen av "Skytte B" kritiseras i öppet brev – Nu svarar KBAB

I ett öppet brev till kommunen och KBAB kritiseras rivningen av studentboendet Skyttegatan 20B. Trots bostadsbristen stod lägenheterna tomma ett år innan rivningen kom igång. Nu svarar bostadsbolaget.

Efter att ha stått tomt i nästan ett år rivs Skyttegatan 20B. Före detta boende är kritisk.

Efter att ha stått tomt i nästan ett år rivs Skyttegatan 20B. Före detta boende är kritisk.

Foto: Oscar Magnusson

Kiruna2018-08-16 06:00

För den som vill flytta upp till Kirunas nordligaste stad för att plugga gymnasium kan det vara lite knepigt att hitta bostäder.

De studenter som varit under 18 år och studerat vid den kommunala gymnasieskolan har tidigare varit hänvisade till studentboendet på Hjalmar Lundbohmsskolan eller Skyttegatan 20B. Men hösten 2017 bommades Skyttegatans lägenheter igen då huset skulle rivas – ändå har huset stått orört i ett år fram till slutet av sommaren 2018.

Linus Johansson är en av de som bott i "Skytte B". I ett öppet brev kritiserar han kommunens hantering av rivningen av huset och bostadssituationen för studenter:

"Förra våren kom beskedet att alla vi studenter som bodde på elevhemmet Skyttegatan 20B var tvungna att flytta ut efter terminen, huset skulle rivas.

Nu, mer än ett år senare är rivningsarbetet så gott som klart, men varför dröjde det så?" står att läsa i brevet.

I brevet vittnar Johansson om den svåra bostadssituation han fått erfara under sin tid som student på Rymdgymnasiet. Efter en tillfällig sovsal på Folkhögskolans område och att senare bott tillsammans med sex andra under samma tak i en hyrelägenheten, beskriver han att "Skytte B" blev hans räddning.

I brevet kritiseras Kiruna kommuns beslutsfattande och svårigheterna för staden att locka nya studenter när studentbostäder rivs. "inte tar väl det ett år att förbereda en rivning?" skriver Johansson.

Nu svarar Kiruna bostäder AB:s VD Mats Dahlberg:

– Huset var i dåligt skick och levde på övertid. Det låg i ett gammalt område och man bedömde att det inte var någon idé att gå in med pengar och göra åtgärder. Man ville riva det helt enkelt.

Varför tog det så länge att riva Skyttegatan 20B?

– Efter rivningsbeslutet fanns på plats och eleverna hade flyttat hände en del saker. Det är ett gammalt område och när man började projektera såg man andra nödvändiga åtgärder i området. En vattenskada på ett äldreboende på Lombolo gjorde att man var tvungen att flytta boende till Vilan, ett skolkök skulle flytta in, och då krävdes ytterligare åtgärder i området. Sen ska även Vilan renoveras upp så det blir 65 små lägenheter till bostadskön. För att slippa göra flera upphandlingar än nödvändigt valde vi att vänta.

– Med fler entrepenader blir arbetet mer komplicerat och kostar mer pengar.

Brevet

"Öppen fråga till Kommunen och Kiruna Bostäder:

Förra våren kom beskedet att alla vi studenter som bodde på elevhemmet Skyttegatan 20B var tvungna att flytta ut efter terminen, huset skulle rivas.

Nu, mer än ett år senare är rivningsarbetet så gott som klart, men varför dröjde det så?

Ett helt läsår har passerat och huset stått tomt, för oss elever på Rymdgymnasiet har ”Skytte B” varit en stor del under våra år på skolan, det har varit det enda boendet tillgängligt för studenter under 18år (bortsett från elevboendet på hjampis)

Visst så har Rymdgymnasiet också boenden på området, men de är endast för förstaårselever och har ej plats för alla som kommer in varje år.

För mig var Skyttegatan en räddning, jag var en av de i min kull som ej fick plats på boendet på folkhögskolans område, jag fick tillsammans med ett par andra bo i en tillfällig sovsal i ett konferensrum på området tills att vi hittade något annat, under vintern hyrde vi en lägenhet tillsammans där vi bodde 6 killar under samma tak under ett par månaders tid.

Mitt i vintern kom dock beskedet från KBAB att jag fått ett rum på Skyttegatan där jag bodde under två år.

När det började dra ihop sig till sommaren 2017 så började jag planera min framtid, min sambo som är ett år yngre och hade ett år kvar av studierna hade kunnat ta över mitt kontrakt på den lilla lägenhet vi hade lyckats få på översta våningen av huset.

Men då fick vi brevet i brevlådan att alla skulle lämna huset för att det skulle rivas, men med facit i hand så inser vi att boendet mycket väl hade kunnat vara i bruk i ett läsår till, dörrarna byggdes snabbt igen under hösten 2017 men sedan dess har inget hänt förrän nu, inte tar väl det ett år att förbereda en rivning?

Att huset rivs får vi bara acceptera, att studenter som söker sig till Kiruna nu får det ännu svårare att hitta ett boende är bara något som drabbar kommunen i slutändan, vilket jag tycker är så tråkigt, jag flyttade hit för 4 år sedan för att plugga, det var mina planer. Jag har under fyra år hatat och älskat Kiruna, och nu är jag här, bosatt, uppfostrar ett barn och betalar skatt till den kommun jag ibland undrar om de kastar tärning i beslutstagande situationer."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!