Snålvindar, snödrev och kalluft som rasar ner från bergen in i staden. Farhågorna för klimatet i den nya stadskärnan är många hos Kirunaborna sedan kommunen pekade ut den nya riktigningen för centrum i nordöst.
Arktiskt
Om farhågorna infrias eller inte beror på hur bebyggelsen och vegetationen utformas. Det visar nu en rapport från SMHI som har kartlagt klimatet i den blivande stadskärnan.
Klimatrapporten ska ligga till grund för deltagarna i kommunens arkitekttävling som ska avgöra hur det nya centrum ska se ut.
- Vi kan konstatera att det nästan råder ett arktiskt klimat i Kiruna. Juli är en grad för varm. I ett arktiskt klimat ligger medeltemperaturen aldrig över tio plusgrader. Det här gör till exempel att återväxten av vegetation är långsam, säger Mikael Magnusson, som skrivit rapporten.
Det isnudd på arktiska klimatet och topografin med berg och dalar är något som berörda arkitekter måste ha med i beräkningen enligt Magnusson.
- Det går inte att bygga som i vilken stad som helst, säger han.
Värre vindar
En av slutsatserna är att vegetationen har en avgörande roll för hur klimatet i den nya stadskärnan kommer att bli.
- Eftersom det nya området nu har mer vegetation än det befintliga så kommer man att få ett bättre klimat om man behåller växtligheten. Om man tar bort den så kan det bli värre vindar än i nuvarande stad, säger han.
Placeringen av byggnader och torg och parker har också en viktig roll för hur blåsigt det kommer att bli. Bebyggelsen kan också påverka temperaturen. Bygger man på rätt sätt kan till och med flödet av tung kalluft som vanligtvis sjunker till lägre nivåer undvikas.
Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) blev positivt överraskad när hon läste rapporten.
Tradition
- Det finns många Kirunabor som säger att klimatet kommer att bli sämre, men den här rapporten säger tvärtom. Det är bra att den också tar upp att vi måste vara aktsamma med vegetationen som finns eftersom den betyder mycket för klimatet, säger hon.
Att bygga klimatanpassat är inget nytt tänk inom kommunen, enligt Zakrisson.
- Vi har varit jättenoga med att fortsätta följa den tradition som Hjalmar Lundbohm startade med att bygga klimatsmart och anpassa vinklar på gator och byggnader efter vindriktning, säger hon.