Ripjakten överrepresenterad i statistiken

Två miljoner skott, 500 jaktolyckor och i genomsnitt ett fall med dödlig utgång per år. Älgjakten och ripjakten är överrepresenterade när det gäller jaktolyckor.

500. Totalt sker ungefär 500 olyckor i samband med jakt. Den stora majoriteten av dem handlar om att en jägare skurit sig eller ramlat i skogen.

500. Totalt sker ungefär 500 olyckor i samband med jakt. Den stora majoriteten av dem handlar om att en jägare skurit sig eller ramlat i skogen.

Foto: Linda Danhall

KIRUNA2016-01-28 10:24

Under tisdagen dömdes en ung kvinna för vållande till annans död. Hon ska ha avlossat ett skott som träffade en kvinna under ripjakten.

I genomsnitt dör en person under jakten varje år och ripjakten är överrepresenterad i olycksstatistiken.

Det är vanligast med olyckor under älgjakten, vilket enligt Daniel Ligné riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, beror på att det är den vanligaste jaktform. Men ripjakten är också överrepresenterad.

– Man skjuter på fåglar som flyger upp hastigt och oberäkneligt och man ska på kort tid välja ut en fågel att skjuta emot, samtidigt som man är flera i sällskapet. Det är typexempel på jakt som sker snabbt och oförutsägbart.

Men aktiva jägare menar ändå att jakten är säker.

– Totalt beräknar man att två miljoner skott avlossas varje år under jakt och jaktträning. Att det bara är en dödsolycka visar ändå att det är säkert. Det är nästan uteslutande så att jägare skjuter andra jägare.

Jakt har blivit inne, vilket kan bli ett potentiellt problem ur säkerhetssynpunkt, menar Daniel Ligné.

– Zlatan, Måns Zelmerlöv och Lotta Lundgren jagar. Antalet jägare ökar snabbt och det är en ny jägarkategori, som kan gå en intensivutbilning med jägarexamen på några dagar. Vi måste jobba med dem så att de får lära sig detta.

Hur gör man för att undvika jaktolyckor?

– Utbildning, utbildning, utbildning. Vi ser att jägarexamen har haft bra effekt. Vi jobbar mycket med säker vapenhantering, eftersom olyckor ofta inträffar när man inte är inte van att hantera sitt vapen, säger Daniel Ligné.

Björn Sprängare, ordförande i Svenska Jägareförbundet, säger att det viktigaste i jägarexamen är att man lär sig hantera sitt vapen. Dagens regler för jakt behöver inte skärpas eller ändras, menar han.

– Men det gäller att man lär sig dem. Det är enkla regler, men det gäller att drilla så att det blir reflexmässigt, till exempel att man alltid går med bruten bössa när det gäller hagel och att man vet var de andra jägarna befinner sig, särsilt vid ripjakt. Ska vi fortsätta ha jakt med den friheten vi har idag krävs att skytten förstår allvaret.

Han poängterar också vikten av att jägare säger ifrån om någon i jaktlaget inte hanterar sitt vapen på rätt sätt.

– Även om man har jagat tillsammans i 30 år så ska jaktledaren gå igenom innan jakt hur och i vilken riktning vi ska skjuta. Det är så pass viktigt, eftersom konsekvenserna kan bli förödande.

På 40-talet skedde upp emot 50 jaktolyckor med dödlig utgång per år i Sverige.

På 70-talet låg siffrorna kring fem stycken.

Men i samband med att kravet på jägarexamen infördes 1985 sjönk det till runt en per år.

Den gemensamma nämnaren för olyckor där skott avlossats är att man skjutit utan skjutfång, alltså att man inte ser marken var kulan träffar.

Olyckor i samband med älgjakten handlar oftast om att passkyttar lämnar sitt pass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om