Ripjakten i full gång

Ripjakten är nu i full gång och det är något som Johan Vedholm, 37, sett fram emot hela sommaren.- Det är det absolut bästa jag vet, säger han.

Jaktlyckan infinner sig till slut. Johan Vedholm skjuter tre ripor. FOTO: Nanna Johansson

Jaktlyckan infinner sig till slut. Johan Vedholm skjuter tre ripor. FOTO: Nanna Johansson

Foto: Nanna Johansson

KIRUNA2009-08-31 06:00
Dimslöjor drar in över fjället och vinden friskar i från sydost. Snart faller ett lätt regn. Då känns det tryggt att veta att regnkläderna finns nära till hands i ryggsäcken.
Fast regnet upphör och himlen spricker upp. Blåa skyar går att skönja. Inom kort sprakar höstens färger i solens sken.
Ripjakten har varit i gång sedan den 25 augusti.
Johan Vedholm från Jukkasjärvi gör sin jaktpremiär några dagar senare. Flickvännen Nanna Johansson och settrarna Zoya, Vivi och Alice är också med.
Vi befinner oss några kilometer söder om Torneträsk och gångmarschen har startat från Stordalen, cirka en mil från Abisko.
Ont om ripa
Hundarna gnäller och gnyr, ivriga att få ge sig iväg. De utrustas med sändare och får turas om att söka av markerna efter fåglar.
- I tjockt ris kan det vara svårt att hitta hunden när den ställer sig. Då underlättar det med gps, man slipper ägna tid åt att söka efter den, säger Johan Vedholm.
Men det är ont om ripa. Det stämmer överens med vad länsstyrelsens inventering visade tidigare i augusti. Hundarna pilar kors och tvärs över fjället i flera timmar utan resultat.
- De senaste tre åren har det gått nedåt med tillgången på ripa. Förhoppningsvis vänder det nästa år, det brukar vara sju-åtta år mellan toppåren.
Inbiten jägare
Johan Vedholm lägger ner mycket tid på att träna hundarna och ta dem till jaktprov. Vivi, en gordon setter, är för övrigt svensk jaktchampion.
En lyckad jakttur hänger inte på antalet skjutna ripor.
- Det är roligare att få se hunden göra rätt och få sin fågel. Skjutandet i sig är inte det väsentliga.
Johan Vedholm, som arbetar som byggledare på LKAB, är en inbiten fågeljägare sedan många år. Jaktturerna har blivit både många och långa. Ibland i kamraters sällskap, ibland ensam i skogarna kring Jukkasjärvi.
Jaktlycka
- Förut kunde jag vara ledig från jaktstarten till och med mitten av oktober. Jag sparade semestern till hösten. Ett år hade jag 50 övernattningar på fjället, säger han.
Tiden rinner iväg och fågeljägarna fortsätter med att söka av fjället.
Då infinner sig jaktlyckan som ett brev på posten.
Ett skott hörs i fjärran och senare får NSD:s utsände veta att tre ripor blivit fällda.
- En ripa för varje hund, vi nöjde oss med det, säger Johan Vedholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om