Riksgränsen och Björkliden kan gå samman

Strömma i Riksgränsen och Björkliden Fjällby fördjupar samarbetet. Gemensam operativ ledning kan bli resultatet.– Men vi är inte intresserade av att bli uppköpta, säger Olle Isberg, Björkliden.

Foto:

Kiruna2011-02-11 12:05

Turistanläggningarna i Riksgränsen och Björkliden har haft det tungt under 2000-talet. NSD:s genomgång i fjol visade att Riksgränsen hade förluster uppemot 76 miljoner kronor mellan åren 2000 och 2008. I Björkliden var förlustsiffrorna 45 miljoner mellan 2004 och 2008.
Och de bistra åren har föranlett spekulationer om ägarförändringar.

Gemensam operativ ledning


Därför väljer bolagen Strömma och Björkliden Fjällby att berätta om kommande undersökningar av en fördjupad samverkan inom följande verksamheter:
- Gemensam bokning och försäljning
- Gemensam marknadsföring
- Gemensam operativ ledning

Starkare genom samarbete

– Samtalen har egentligen pågått i flera år. Vi har redan prövat med gemensamma liftkort och arbetat ihop med olika infrastrukturfrågor, delat på flyg och bussar med mera, säger Jan Larsén, verkställande direktör för Strömma turism & sjöfart AB.

Innebär detta på sikt att bolagen går samman?
– Det behöver inte bli så. Men vi ligger där vi ligger, långt bort från de stora marknaderna. Därför blir vi starkare om vi samarbetar, bland annat gentemot transportörer och resebolag.
Har inte konkurrensen varit en sporre?
– Nej, konkurrensen är mycket vidare än så. De alternativa vintersemestrarna – solsemestrar och dylikt – är de verkliga konkurrenterna i dag. Då kan inte vi konkurrera i Norrbotten, säger Jan Larsén.

Inga personaförändringar

Han får medhåll av Pelle Lindberg, verkställande direktör för Strömma fjäll & aktivitet AB:
– Vi ligger bara tre mil från varandra, långt upp i norr. Klart att vi måste samarbeta.
Nästa fredag stundar årets premiär i Riksgränsen. Några personalförändringar är i nuläget inte aktuella och Pelle Lindberg räknar med att planerna på samverkan tas emot positivt.
– Vi har redan bytt personal sinsemellan genom åren. Det finns inga lojalitetsproblem.

"Samägande kan ej uteslutas"

Olle Isberg, styrelseordförande på Björkliden Fjällby AB, har varit ägare i sex år nu. Även han menar att bolagen står starkare gemensamt, framförallt eftersom nattågens framtid är oviss och Norwegian inte längre flyger till Kiruna.
– Kommunikationsfrågorna är avgörande. Bland det första vi samarbetade kring var att köpa flygstolar hos Fly Nordic, det som sedan tyvärr blev Norwegian.
Blir ni uppköpta av Strömma nu?
– Nej. It takes two to tango. Vi är inte intresserade av att bli uppköpta. Däremot kan samägande i olika delar inte uteslutas, säger Olle Isberg, Björkliden Fjällby.
Fotnot: I vår kommer Strömma och Björkliden Fjällby att utvärdera undersökningarna av en fördjupad samverkan. 

Fakta/Ägarförhållandena

Strömma Turism & Sjöfart driver turistanläggningar i Hemavan, Tärnaby och Riksgränsen.
Björkliden Fjällby AB driver turistanläggningar i Björkliden och Tärnaby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om