Riksgränsen går med förlust

Strömma fjäll och aktivitet dras med ekonomiska svårigheter. Förlusten under 2008 blev 11,5 miljoner kronor och det är anläggningen i Riksgränsen som står för största delen av den.

Strömma fjäll och aktivitet, som äger anläggningar i Riksgränsen, dras med ekonomiska svårigheter. FOTO: Alexander Linder

Strömma fjäll och aktivitet, som äger anläggningar i Riksgränsen, dras med ekonomiska svårigheter. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-09-03 06:00
Strömma fjäll och aktivitet äger fastigheter och liftanläggning i Riksgränsen och anläggningar i Hemavan och Tärnaby.
Företagets årsredovisning visar på en förlust på 11,5 miljoner kronor, vilket är ett betydligt sämre resultat än 2007 då förlusten stannade vid 6,7 miljoner kronor.
- Det är tufft. Tärnaby går med en liten förlust, Hemavan med vinst och resten går att räkna ut själv, säger Pelle Lindberg som är verkställande direktör i företaget:
Speciell säsong
Det innebär alltså att det är verksamheten i Riksgränsen som står för större delen av förlusten.
- Vi har problem i Riksgränsen, det är ett gammal problem som har accelererat. Vi har för lite boendeplatser, för lite folk som kommer dit långvägaifrån, säger Pelle Lindberg.
Han beskriver också vintern 2008 som en "lite udda" säsong.
- Då hade vi halvtaskigt med skidåkare på grund av dåligt med snö och en extremt tidig påsk. Påsklovet och sportlovet låg under samma löningsperiod och det gjorde att många valde att bara åka dit för en vecka i stället för två.
Under de senaste tre år åren har flera stora investeringar gjorts i anläggningen.Till exempel har rummen renoverats och liftsystemets kapacitet både ökat och blivit mer säker. Byggnaden Meteorologen har också renoverats och byggts om till ett mindre hotell.
Matbutiken är också under förändring, då konkurrenssituationen i området har ökat.
- Vi omformaterar den genom att ha mindre med pasta och tomater och mer av skidkläder till exempel.
Varumärket
Och satsningen fortsätter.
Förutom att fortsätta förbättra anläggningen finns det fler metoder, tror Pelle Lindberg.
- Att revitalisera Riksgränsens varumärke mot entusiaster och skidåkare. Vi har tidigare varit först på många områden inom skidåkning. Nu måste vi se till att bli populära igen.
Den senaste säsongen har det ändå funnits ljusglimtar.
- Det som är roligt är att skidåkningen ökar, framför allt när det gäller åkare från Nordkalotten och Norrbotten, säger Pelle Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om