Revy med fokus på schlager

Börja om från början, börja om på nytt. 2009 års nyårsrevy i Kiruna fokuserar mycket på schlager och en andra chans.

Johanna Jonasson, Robin Sturk, Rickard Öhlund, Lisa Franck och Veronica Wollmén finslipar detaljerna inför revyn.    FOTO: Alexander Linder

Johanna Jonasson, Robin Sturk, Rickard Öhlund, Lisa Franck och Veronica Wollmén finslipar detaljerna inför revyn. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2008-12-22 06:00
Som alltid vid denna tid på året råder febril verksamhet hos Kiruna amatörteater. Det övas och drillas in i det längsta inför den 22:a nyårsrevyn. Ensemblen består av 50 till 60 personer totalt, varav hälften dyker upp på scenen. Annica Henelund och Nina Tikkala är regissörer denna gång.
- Det här blir den artonde revyn för mig, men första gången som regissör. Det är en ny utmaning, säger Annica Henelund.
Sång och musik
Nyårsrevyn 2009 heter Da Capo, vilket betyder att reprisera ett avsnitt inom musiken. Det passar bra med tanke på att denna revy innehåller mycket sång och musik. Inte minst en hel del schlager, då Melodifestivalens "Andra chansen" arrangerades i Kiruna förra vintern. Personer som återvänt på ett eller annat sätt kan också räkna med att bli gestaltade på scenen.
- Det har varit ganska lätt i år. De politiska grejerna blev klara rätt fort, där fanns det en idé väldigt tidigt, säger Annica Henelund.
Men särskilt mycket stadsflytt blir det inte denna gång.
- Vi kände att det har vi haft så många gånger i rad och det har ju inte heller hänt så mycket på det området i år. Det kan vara skönt att få se något annat, säger Annica Henelund.
Flera lokala politiker och andra offentliga personer figurerar som vanligt i revyn, i mer eller mindre smickrande former.
Alla har inte kunnat ta det med jämnmod under årens lopp.
- Det är inte ofta, men någon gång har det hänt att personer reagerat negativt. Det är viktigt att det inte blir allt för grova påhopp, samtidigt måste man kunna ta en del som offentlig person, säger Annica Henelund.
Stort engagemang
Revyn väcker alltid ett stort engagemang hos Kirunaborna. Ungefär 2 000 personer kommer att se den, vilket är tio procent av befolkningen i stan.
- Vi ska skildra verkligheten, som vi skruvar till en del. Vi ska roa, men också beröra publiken och ge dem en tankeställare. Vi ska ha den bredden, säger Nina Tikkala.
Revyn visas fem gånger i Folkets hus, med start på nyårsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om