Resa i förändringens spår
Forskarnas larmrapporter om smältande isar och hotade isbjörnar har knappast undgått någon de senaste åren. Men hur drabbas urfolken i Arktis av den globala uppvärmningen? Det har Samuel Idivuoma från SVT:s samiska redaktion i Kiruna tittat närmare på.
SVT2: Mån 9 feb 2009 kl 20.30 SVT2: Tis 10 feb 2009 kl 15.10 SVT2: Lör 14 feb 2009 kl 10.05 SVT24: Lör 14 feb 2009 kl 18.15 NYA VÄDRETS OFFER Bildtext: Inuitjägaren Qilloq Qaarngaaq, SVT:s programledare Samuel Idivuoma och inuitjägaren Jalak Jensen på den tunna grönlänska isen. Foto: Mariela Idivuoma Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.
Foto:
I december 2007 hade det blivit än mer tydligt att något inte stod rätt till i norra Lapplands fjälltrakter. Termometern visade på uppemot tio plusgrader i flera dagar och myrar låg dränkta i smältvatten. Midvinternattens köld var inte längre hård.
Ville berätta
Visst hade Samuel Idivuoma hört forskarnas upprepade larmrapporter om ökande koldioxidhalt, smältande isar och stigande havsnivåer. Men han blev arg då det oftast var isbjörnen som lyftes fram som den hotade varelsen i det sårbara Arktis. De arktiska urfolken då? Inuiter, samer, nenetser. Människor som under årtusenden levt och fortfarande lever av och nära inpå en natur som är under kraftig förändring.
- Jag ville ge klimatförändringen ett mänskligt ansikte. Jag ville berätta om oss som bor här och som står inför den här utmaningen. Det tror jag talar till människors hjärtan på ett annat sätt än att visa upp statistik och siffror. Det finns inte en enda forskare med i programmet, klimatförändringen drabbar ju inte dom i första hand, säger Idivuoma.
Under våren 2008 reste han runt i Arktis tillsammans med inspelningsledaren Mariela Idivuoma och olika fotografer. De bodde hos sex olika urfolksfamiljer och fick ta del av deras vardag vilket innebar en hel del jakt- och fisketurer. På flera håll hade man tvingats byta ut hundsläden mot båten. Där isen för bara några år sedan legat tjock på våren fanns nu bara vattenytor.
- Och där isen är tunn går det varken att köra med släde eller båt. Djurens beteende har förändrats, sälar och valar kommer inte till platser där de varit förut. Vädret kan plötsligt slå om så att fåglarnas ägg förstörs.
I varje halvtimmes program får tittarna följa en familj och höra deras berättelse. I det första avsnittet åker Samuel Idivuoma till norra Grönland för att besöka byn Qullorsuaq och jägarfamiljen Qaarngaaq som är beroende av det som jakten ger. Tillsammans åker de ut på säljakt på tunna isar.
- Vi ska utföra ett uppdrag i varje program. Med nenetserna i Sibirien är vi med på deras vårflytt med renarna. Vädret slår om och vi fastnar där ute eftersom älvarna svämmar över. De senaste åren har varit ett kaos för dem.
Samuel Idivuoma märkte att det faktum att han är same gav honom större möjlighet att komma människorna nära. Till exempel berättade en av nenetserna att han aldrig skulle ha vågat ta med Samuel för att vakta renarna under natten om han inte vetat att Samuel hade erfarenhet av det.
- Det kändes att vi hörde ihop och vi fick otroligt bra kontakt. Det gav många känslosamma samtal. Ju mer jag själv berättade om livet i Sápmi, ju mer berättade dom.
"Värre än jag trodde"
Han har lärt sig en del under resans gång. Klimatförändringens konsekvenser har blivit gripbara.
- Det är så mycket värre än jag trodde. Det händer just nu och det är konkret. Det blev en stor vändning för mig, jag som inte varit miljöengagerad förut har nu blivit det.
I dag har det första avsnittet smygpremiär i Folkets hus i Jokkmokk under marknaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!