Rent kött i påsen?

Trodde du att det bara var renkött i påsen med suovasskav?Den kan även innehålla hjortkött från Nya Zeeland.Nu vill projektet Renlycka att EU ska namnskydda begreppet suovas.

Foto:

KIRUNA2010-05-11 20:00

Thorneus renprodukter i Kiruna säljer en variant av suovasskav från Laestadius kött och vilt i Övre Soppero som bara till hälften består av renkött. Resten innehåller till lika delar älgkött och hjortkött.
Tore Laestadius är vd för båda företagen.
- Vi får inte fram tillräckligt med renkött. Samtidigt vill folk ha den här produkten. Många har köpt och testat och kommit fram till att det inte är något fel på smaken, säger han.
Kände sig lurad
En kund som har varit i kontakt med NSD uppger dock att han blev upprörd och besviken när han läste den finstilta innehållsförteckningen.
- Jag känner mig lurad. För mig är det heligt att suovas ska vara lika med renkött, säger personen som inte vill framträda med namn.
Viltpoolen i Öjebyn säljer ett suovasskav som innehåller ännu mindre renkött. Enligt vd Karin Hansén är huvuddelen hjortkött från Nya Zeeland medan resten, omkring 20 procent, är renkött.
- Vi har tagit fram en mycket fin produkt till ett vettigt pris. Om skavet helt och håller skulle bestå av renkött hade det blivit ett helt annat pris, säger hon.
Betyder lättrökt
Karin Hansén påpekar att suovas betyder lättrökt och att det inte finns någon definition för vilken sorts kött det ska vara.
Projektet Renlycka arbetar för att en sådan definition ska införas. Projektet drivs av Samernas riksförbund och startade i höstas för att arbeta med kvalitetsfrågor inom renköttsbranschen.
Projektledaren Ol-Johán Sikku, ursprungligen från Övre Soppero, anser att suovas är ett traditionellt begrepp som inte kan betyda något annat än kallrökt renkött.
- Att använda det på något annat sätt innebär en exploatering av en kultur. Det dyker upp fler och fler som använder begreppet suovas på ett icke godtagbart sätt, säger han.
Kalix löjrom
Han känner till produkterna som nämns här ovan. Det finns fler exempel.
- Jag har hört talas om skinka som marknadsförs som suovasrökt. Det blir dessutom språkligt fel eftersom suovas redan betyder rökt, säger han.
Till hösten ska projektet lämna in en ansökan till EU om att suovas namn- och ursprungsskyddas på samma sätt som Kalix löjrom.
Ol-Johán Sikku kan tänka sig en ännu snävare definition än kallrökt renkött.
- Traditionellt har man använt alla delar från renen till suovas, men vi tittar på om definitionen bör innebära att det ska vara kött från de bättre delarna, som stek, bog och ytterfilé, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om