Renskötseln kritiseras

Vissa renar slaktas med knivstick i nacken medan andra transporteras långa sträckor under stort lidande.Det är bilden som djurrättsorganisationen WSPA ger av renskötseln i Sverige.- Vi vill att det ska göras en genomlysning för att stärka renarnas välfärd, säger Roger Pettersson i organisationen.

Foto: WSPA

KIRUNA2010-12-07 06:00
WSPA, World society for the protection of animals, är en internationell organisation där bland annat Djurens rätt och Svenska djurskyddsföreningen är medlemsorganisationer.
Lagom inför julen har organisationen satt den svenska renskötseln under lupp.
Avlivades med kniv
Enligt Roger Pettersson har det under en lång tid kommit in berättelser och vittnesmål från olika personer om att allt inte fungerar så bra inom renskötseln.
- Det handlar bland annat om veterinärer som har sett saker inom sitt område. Vi beslutade att anlita en oberoende journalist som skulle kunna ge en ögonblicksbild av läget, säger Roger Pettersson.
Resultatet blev bland annat en filmsekvens som visades i Rapports sändningar i SVT i går.
Bland annat syntes hur en renskötare avlivade en ren genom att sticka kniven i renens nacke.
Det är olagligt att avliva en ren på det sättet, annat än i en nödsituation, om till exempel renen har brutit benet på fjället och måste avlivas för att slippa plågas.
Roger Pettersson säger att han själv bara stod tre-fyra meter från händelsen.
Ingen polisanmälan
- Jag frågade renskötaren varför han gjorde så. Han sa att det handlade om hemslakt, vilket gör händelsen till ett lagbrott, säger Roger Pettersson.
Han kommer inte att göra någon polisanmälan och han vill inte berätta vem personen är eller på vilken plats i Sverige de har varit.
Onödigt våld
- Vi vill inte att enskilda ska drabbas. Därför riktar vi oss till Nordiska ministerrådet med uppmaningen att man bör göra en total genomlysning av renarnas välfärd, säger Roger Pettersson.
I den bör inte bara avlivningsmetoderna utredas, utan även behandlingen av renarna i gärden och transporter till beten och slakt, anser WSPA.
- Jag tycker inte att man behandlar djuren på ett lugnt och bra sätt. Man ser på bilderna hur man drar renarna i benen och använder onödigt mycket våld när de tvingas in i fordon. Det är över huvud taget svårt att hantera halvtama djur i system som lastbilar, säger Roger Pettersson.
Vad anser du om renskötseln kontra annan djurhållning?
- All djurhållning har sina problem och det är svårt att göra några riktiga jämförelser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om