Renskötare protesterar mot fjälltävling

Inför springtävlingen Sweden skyrace 24 som genomförs runt Björkliden väljer Gabna sameby att dyka upp och demonstrera. "Vi vill visa vårt missnöje mot detta", säger samebyordföranden Lars-Eric Kuhmunen.

KONFLIKT. Vem ska få springa i fjällen? Renarna eller springsugna löpare från hela världen? I dag protesterar Gabna sameby uppe i Björkliden mot att allt fler springtävlingar förläggs till fjällen.

KONFLIKT. Vem ska få springa i fjällen? Renarna eller springsugna löpare från hela världen? I dag protesterar Gabna sameby uppe i Björkliden mot att allt fler springtävlingar förläggs till fjällen.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2014-07-19 11:36

Det handlar om ett helt nytt springlopp på fem mil som genomförs i fjällterräng och där både start och mål är Björkliden, med start klockan 12 på lördag. En av arrangörerna bakom loppet är Erik Ahlström, som också var med och startade upp det populära fjällorienteringsloppet Bamm för drygt 20 år sedan.

– Jag har arrangerat sådana här tävlingar i många år men aldrig varit med om ett sådant här ståhej, säger han.

Bakgrunden är ett missnöje från den sameby som har renbetesmarker där tävlingen hålls. Gabna uppger att de just nu har mellan 2 000 - 3 000 djur, mestadels vajor och kalvar, där.

– Kalvarna ska äta upp sig, få näring och ett fettlager inför vintern. De är på grönbete och äter gräs och örter. Det här ett område dit vi fört renarna sedan gammalt. Det är bra marker som vi vill ha i fred, det är våran kornbod kan man säga. Vi vill ha renarna där fram till början av augusti. Vi har föreslagit att de flyttar tävlingen närmare gränsen mot Norge, säger Lars-Eric Kuhmunen.

Vad händer om renarna skräms?

– De skringras och kommer inte att stanna kvar där.

Kuhmunen framhåller att Gabna har försökt framföra synpunkterna till arrangörerna.

– Men de sade att folk redan bokat hotell i Björkliden och att tävlingen inte går att flytta.

Samebyn har försökt överklaga tävlingarna till Mark- och miljödomstolen, men fått avslag med motiveringen att de inte har talerätt.

– Nu åker vi upp i dag och har en liten demonstration. Vi har med oss fyhjulingar och vi ska visa våran närvaro. Det är fyra tävlingar som hålls i området i år och nu börjar vi reagera. Vi måste freda våra marker, säger han.

Tävlingsansvarige Erik Ahlström säger att han mycket väl förstår samebyns kritik, men att den borde ha kommit tidigare.

– De tycker att de blir mycket intrång på deras marker, med gruvor, tävlingar, liftar och allt sådant, och det är tråkigt att de kommer i kläm. Men samtidigt är det ju så att vi har gjort allting rätt. Vi har informerat om det här, vi har sökt tillstånd och redan i februari bett samebyn om att komma med förslag hur vi ska kunna ha ett samarbete. Jag hade hellre satt mig ner och diskuterat med dem istället för att gå via domstolar och media. Jag har hela tiden försökt att hitta samråd, men inte fått det, säger han.

Till skillnad från Bamm, som också utgår från Björkligen och är i Gabnas renbetesmarker, går Sweden skyrace 24 nästan uteslutande på leder. Ungefär 180 deltagare, från olika länder, kommer att delta. Loppet pågår under cirka tolv timmar.

– Vi har en genomgång innan tävlingen startar där jag informerar om renläget. Hur man ska agera om man ser renar på fjället. Och om någon skulle störa renarna så leder det till diskvalificering.

Ni kan inte tänka er att flytta på tävlingen till senare i augusti?

– Folk har sett bilder på det här och planerat under väldigt lång tid. Det hade gått att flytta om jag hade vetat om det här tidigare, säger Erik Ahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om