Renovering blir uppåt 30 miljoner dyrare

Återställandet av lägenheter på Glaciären i Kiruna blir mellan 15 och 30 miljoner kronor dyrare än beräknat.Det tvingar Kirunabostäder att stryka vissa investeringar det närmaste året.

Kallställda hus på Glaciären i Kiruna renoveras och återställs. Renoveringen av tio av husen visar sig bli betydligt dyrare än beräknat.FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Kallställda hus på Glaciären i Kiruna renoveras och återställs. Renoveringen av tio av husen visar sig bli betydligt dyrare än beräknat.FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-09-18 06:00

Kirunabostäder återöppnar 110 kallställda lägenheter på Glaciären och Tarfala på Lombolo och för tio av dem har det tillkommit kostnader som man inte har räknat med.

Bland annat var man tvungen att byta taken som var i så dåligt skick att det inte räckte med en ommålning. Det upptäcktes först när man började riva i taken.

Måste räkna med moms
Vidare har man har inte räknat med moms i kostnaden, vilket man måste göra när det handlar om bostadsbyggen, men inte i andra byggprojekt.

Dessutom har det tillkommit nya lagkrav som man inte var medvetna om.

Till exempel krävs numera femledarsystem i stället för fyrledarsystem för elförsörjningen.

Sammanlagt handlar det om mellan 15 och 30 miljoner i ökade kostnader i projektet som omsätter 146 miljoner kronor.

- Mycket av det här har vi inte sett förrän vi har börjat räkna på det. Det är jättebra projekt, men vi har haft fel ingångsvärden, säger Annelie Vinsa, verkställande direktör vid Kirunabostäder.

Hyresförhandlingar klara
Hyrorna är redan förhandlade för de återställda lägenheterna och det finns ingen möjlighet att ta in intäkterna den vägen.

Annelie Vinsa säger att Kirunabostäder ska agera så att övriga hyresgäster heller inte ska drabbas.

I stället tvingas Kirunabostäder dra i handbromsen för nya investeringar för att på så vis hålla nere räntekostnaderna. Det handlar bland annat om ett LSS-boende som stryks från objektslistan för nästa år.

- Vi kommer inte att bygga det boendet. Socialförvaltningen måste själv finansiera projektet. Över huvud taget kommer 2013 att bli ett år då vi investerar mindre, säger Annelie Vinsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om