"Rennäringen hotas av kollaps"

Hela rennäringen hotas av krasch på grund av det stora rovdjursbeståndet.Öje Danell, professor i renskötsel, slår larm om att situationen är akut.- Det här kan hända inom tio års tid, säger han.

Foto: Pär Bäckström

KIRUNA2008-12-17 06:00
Öje Danell är verksam vid Statens lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala och har studerat rennäringens förutsättningar i många år.
Han har tidigare konstaterat för att renskötarna pressas hårt från flera olika håll och varnat för att det sammanlagda trycket från turism, skotertrafik, låga köttpriser och ständiga rättsprocesser kan innebära slutet för näringen.
Men inget problem är dock lika akut som rovdjursfrågan, anser han.
Femtedel dödas
Forskning vid SLU uppskattar att omkring 45 000 renar årligen rivs av rovdjur, vilket innebär att en renägare förlorar närmare 20 procent av nettohjorden till rovdjuren varje år. Utöver det går omkring 70 000-75 000 renar till slakt varje år.
- Inom fårnäringen har man sagt att en procent rovdjursdödade djur varje år är en acceptabel nivå. De kan inte säga noll procent, för då har de sagt att det inte får finnas några rovdjur i Sverige, säger Öje Danell.
En stor del av de renar som försvinner är producerande djur, det vill säga vajor som har kalvar eller som skulle ha kalvat under det kommande året.
Kollapsen är nära
Det är utifrån det perspektivet som Öje Danell varnar för en kollaps av hela rennäringen.
- Om predationen ökar med ytterligare 10-20 procent kommer det inte finnas tillräckligt med honkalvar för att ersätta vajorna
Den akuta situationen kan uppstå fort, på en till två vajgenerationer, eller omräknat omkring tio år.
- Det är alltså oerhört dramatiskt. När renägarna står inför risken att gå i konkurs kommer säkert många att slakta ut sina renar för att rädda sina pengar och göra problemet än mer akut.
Enligt Öje Danell håller skräckscenariot på att uppfyllas i distriktet Halla i Finland där man ändå har ett betydligt lägre rovdjurstryck.
Ingen lyssnade
Öje Danell säger att varken regering eller ansvariga myndigheter har velat tro på varningarna. När han tog upp frågan inför exempelvis rovdjursutredningen 2007 togs ingen notis.
Det enda sättet att komma tillrätta med problemet är enligt Öje Danell att ta ned rovdjurstammen. Att bara öka ersättningarna för de rivna djuren löser inte problemet.
- De nationella målen för rovdjur måste omprövas eftersom trycket är så horribelt högt i dag. På lång sikt finns det inte underlag för den här stora stammen av rovdjur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om