Renägarna stoppades av norsk polis

Renägarnas försök att flytta renar från Övre Soppero till sommarbete på Lenvikshalvön i Norge tog stopp i norska tullen.- Det här är ett brott mot gränsavtalet, säger renägaren Ulf Bergdahl.

Ulf Bergdahl och Per Gustav Labba från Saarivuoma sameby ska anmäla sin passering över gränsen till Norge med sin lastbilstransport med renar.

Ulf Bergdahl och Per Gustav Labba från Saarivuoma sameby ska anmäla sin passering över gränsen till Norge med sin lastbilstransport med renar.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-04-29 12:37

Konflikten mellan norska markägare och svenska renägare såg ut att kunna ta sig dramatiska uttryck under helgen.

Norska markägare på Lenvik har bildat ett medborgargarde för att se till att rentransporterna från Sverige inte kommer ut på halvön.

Men redan innan transporterna nådde Norge har norska lantbruksministern Lars Peder Brekk har trätt in i bilden och gett förhållningsorder till en rad myndigheter.

- Det blir ett nära samarbete mellan Rendriftsförvaltningen, mattillsynen, tullmyndigheterna och polisen för att se till att renar inte fraktas in i Norge olagligt, säger han till Narvikstidningen Fremover.

Tullarna vid norsk-finska stationen i Kilpisjärvi hade fått order om att stoppa svenska rentransporter och tillkalla den speciella renpolisen som finns i Kautokeino.

När poliserna kom på plats lät de renägarna välja mellan att vända om med sin transport eller köra renarna till sitt vanliga bete i Norge, i Dividalen.

- Det är inte önskvärt att de ska dra till Lenvik som de gjorde i fjol. Norska myndigheter anser att de ska vara i Dividalen, säger Tor Eliasen, förstebetjänt vid renpolisen.

Renägarna svarade med att göra en polisanmälan.

- Jag hoppas att den handlar i domstol som det norska utrikesdepartementet har uttryckt. Detta måste få ett slut, säger Ulf Bergdahl.

Rentransporten med de första 30-talet djur fick vända tillbaka mot Övre Soppero.

Hur länge vänta med att ta dem till sommarbetet?
- Nu kör vi kör tillbaka renarna till huvudhjorden och sedan börjar vi flytta över med mot Norge. Sedan var i Norge får vi se, säger han,

Läs mer i måndagens tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om