Hon är inte ensam. Regionrådet och styrelseordföranden Anders Öberg (S) medger att det var en lättnad när han fick beskedet på måndagskvällen.
– Vi är väldigt tacksamma för att vi fått det här beskedet och nu kommer vi in i ett skarpt läge, säger han.
Alla markundersökningar som krävs för att säkerställa byggbarheten är dock inte gjorda. Ytterligare undersökningar krävs av tomten som är belägen strax ovanför nya centrum där gruvverksamhet bedrivits förr.
– Vi hade hoppats på att det skulle ha gjorts redan under förra hösten. Det gjordes markundersökningar av TGA-området och resultatet i rapporten visade att man skulle behöva göra ytterligare undersökningar. Det är Kiruna kommuns tomt och vi var överens om att det hade varit smidigast om de lät göra undersökningarna, men det blev inte utfört.
Vad ska ytterligare markundersökningar säkerställa?
– Man vill borra på fler ställen så att det inte finns andra bekymmer på den här tomten eller fastigheten. Men LKAB sa redan i en rapport 2021 att det inte finns problem. De borde veta var de har sina gruvgångar och vilka markförhållanden som råder. Det gjorde att vi kände oss trygga och därför skickade vi in ansökan om planbesked, säger Anders Öberg.
I flera års tid har diskussioner förts mellan de inblandade parterna; regionen, kommunen och LKAB. Regionen har sett TGA-området som det enda tänkbara alternativ. Tre andra tänkbara platser uteslöts efter yttrande från LKAB.
– Vi fick en provtagning på tre platser i Kiruna förra året. LKAB sa från början att de avrådde oss för de kanske skulle kunna påverkas av kommande gruvbrytning, säger Anders Öberg.
Om byggbarheten säkerställs kan processen gå vidare med programarbete och detaljplanearbete.
– Vi har förberett det som går att förbereda. Det nya världsläget gör att vi har en dialog med Försvarsmakten och sektorsansvariga myndigheter om beredskapsperspektiv, säger regiondirektören Ulrika Sundquist.
Sedan tidigare har man inlett förhandlingar med LKAB och nu kan parterna sätta sig vid förhandlingsbordet igen.
– Förhandlingarna kan återupptas i och med det nya positiva planbeskedet. Det underlättar naturligtvis vid förhandling när man har en utpekad plats att förhålla sig till.
Är ni överens om ansvarsdelarna ekonomiskt?
– LKAB ska ersätta regionen med att bygga ett sjukhus med de funktioner som nuvarande sjukhus är byggt för och det är vi överens om. Men om vi vidtar ytterligare beredskapsåtgärder då är det en fråga för regionen och kanske sektorsansvariga myndigheter, säger Ulrika Sundquist.
Kommunen äger marken och Kiruna kommun är tydliga med att de inte ska betala någonting.
– Kompletterande markundersökningarna och kostnader är vi överens om att LKAB ska ta kostnaderna för. Vi fick planbeskedet igår kväll och nu är det fullt fokus på att kunna genomföra de fördjupade markundersökningarna så snabbt som möjligt.
När kan sjukhuset stå klart?
– Det är omöjligt idag att säga något säkert. Nu har vi en plats och vi kan gå vidare med program- och planarbete men sedan sker ju upphandling, projektering och byggnation. Det är klart att det tar ett antal år. Vi vill att det ska byggas robust och hållbart för det här sjukhuset ska tjäna oss i Kiruna och hälso- och sjukvården i Norrbotten i 50-100 år framåt.