Många runt om i länet vittnar om att det är svårt att få den tandvård man behöver. Mycket beroende på en brist på tandvårdspersonal. Inom Folktandvården, som region Norrbotten basar över, saknas ungefär 30 tandläkare, 30 tandhygienister och ett femtiotal tandsköterskor.
– Inom Folktandvården försöker man täcka upp över länet där vi har luckor. I de områden där man har fler tandläkare har man utresetandläkare för att täcka upp på andra ställen, men det är fortfarande så att det man kan täcka upp är det absolut nödvändigaste, säger regionrådet Birgitta Johansson Huuva (C).
Det absolut nödvändigaste handlar om de prioriterade grupperna. Det vill säga barntandvården upp till 23 år, de som har rätt till särskilt tandvårdsstöd och äldre över 80 år.
– Den vanliga vuxentandvården som inte har trängande behov, där kan det uppfattas så att man inte får hjälp. Förutom i akuta behov och effekter av akuta behov, det har vi alltid ansvar för.
Många vittnar om att man inte får ens akuttider?
– Det kanske är så att resurserna för att ta emot akut också är begränsat efter vad som ryms i de här bokningslistorna. För de som går privat så tar de också det akuta där.
Men de som inte är inskrivna hos privata aktörer?
– Då förstår vi ju att det är svårt eftersom de privata aktörerna också ofta har sina listor fulla, men då av vuxna, inte av barn eller de som har särskilda behov.
Region Norrbotten har tagit beslut under det här året om att höja ersättningarna till privata aktörer som tar sig an de prioriterade grupperna som barn och de som har rätt till särskilt tandvårdsstöd.
– Vi hoppas det ska öka intresset hos de privata aktörerna av att vara en del i den här samhällsprioriteringen. Vi behöver hjälpas åt.
Vi har hört tandläkare berätta om att folk hör av sig nästan dagligen om att man inte får hjälp. De får vänta länge och det påverkar munhälsan. Hur ser du på att det är så?
– Det är en väldigt allvarlig problematik. Om man går med dålig tandhälsa så påverkar det hela hälsobilden. Det här är högprioriterade områden där vi verkligen jobbar med åtgärder men det är ju inga quick fix. Vi har rekryterat 15 nya tandläkare till kustområdet. Vi har haft bra med tandläkare under sommaren. Vi har direktkontakt med studieorter. Men det räcker inte hela vägen, behovet är stort.
En annan lösning är att snegla över gränserna.
– Vi jobbar med ett uppdrag till Folktandvården att se över möjligheterna att göra överenskommelser med den finska tandvården. Det verkar som att man i Finland har större tillgång till tandläkare och det uppfattas som att man har samma höga kvalité som i Sverige. Vi jobbar med att utforska om det går att göra ett tydligare avtal mellan länderna, för att det ska gå smidigare.
I förlängningen skulle det kunna handla om tandvård också i Norge.
Tror du tandvårdssituationen i Norrbotten blir bättre?
– Jag uppfattar att man går sakta framåt i den här riktningen men jag förstår också det som nämnts att när man haft för lite så får man en puckel av de som egentligen borde fått komma tidigare för tandvård. Då kan det ta lite tid innan vi kommer på en bra nivå, säger Birgitta Johansson Huuva (C), regionråd med ansvar över tandvården.