Regionen och Kiruna vill lägga ner renmarksutredningen

Region Norrbotten och Kirunas kommunalråd vill inte att samebyarna ska få överta rätten att upplåta jakt och fiske ovan odlingsgränsen. Båda riktar kritik mot renmarksutredningen. "Tar inte hänsyn till verkligheten i norra Sverige", säger regionrådet Anders Öberg (S).

Både Region Norrbotten och Kiruna kommun är missnöjda med renmarksutredningen och anser att den borde läggas ner.

Både Region Norrbotten och Kiruna kommun är missnöjda med renmarksutredningen och anser att den borde läggas ner.

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson

Kiruna2024-05-24 18:00

Nyheten i korthet

  • Region Norrbotten och Kirunas kommunalråd motsätter sig renmarksutredningens linje om att samebyar ska överta rätten att upplåta jakt och fiske ovan odlingsgränsen. De anser att ansvaret ska förbli hos staten.
  • De menar att renmarksutredningen ignorerar verkligheten i norra Sverige och är för smal i sin bedömning.
  • Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku föreslår att hela renmarksutredningen bör läggas ner och börja om.

Tiden börjar rinna ut på remissrundan i det delbetänkande som skickats ut i renmarksutredningen. Nu ska det klargöras vem som ska äga rätten att upplåta jakt och fiske ovan odlingsgränsen. Kommitténs linje är att samebyar eller lokala föreningar på sikt ska ta över efter staten.

undefined
"Vi tycker inte förslaget som man lägger nu har tagit hänsyn till verkligheten i norra Sverige", säger regionrådet Anders Öberg (S) om renmarksutredningen.

Nu har Region Norrbotten tagit ställning och i sitt remissvar motsätter de sig förslaget och anser att ansvaret ska ligga kvar hos staten.

– Vi tycker inte förslaget som man lägger nu har tagit hänsyn till verkligheten i norra Sverige. Vi tycker man har varit för smal i sin bedömning och har inte vägt in alla oerhört många och viktiga intressen som finns här, säger Anders Öberg (S), regionråd.

– Vår utgångspunkt har varit vad som är bäst för Norrbotten. För norrbottningar är jakt och fiske en av de mest känslomässiga frågorna som finns.

De anser också att det historiska materialet är bristfälligt och efterlyser ytterligare undersökning om hur den historiska markanvändningen har sett ut i norra Sverige. 

– Visst tar det tid och kan dröja två, tre eller fyra år. Men som vi ser det finns inte tillräckligt underlag genomföra en så här stor förändring och bilden behöver breddas. Det krävs omtag, säger Anders Öberg.

undefined
"Lägg ner utredningen och börja om. Gör om gör rätt. Girjasdomen ska inte ligga till grund för hur man formar lagar för markanvändning", säger Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku (S).

Även Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku (S) är kritisk till kommitténs förslag och anser att hela renmarksutredningen borde läggas ner. Han berättar om det utkast på remissvar som S ska presentera för kommunstyrelsen den 3 juni.

– Enligt förslaget får ett litet antal små företagare, renägande samer, en enorm makt och det innebär en privatisering av statens marker. Vi tycker att man ska ta hänsyn till alla medborgare precis som vi ska göra enligt likabehandlingsprincipen och kommunallagen, säger han.

Han anser att renmarksutredningen var dömd att misslyckas eftersom direktiven från första början var bristfälliga. Utgångspunkten var Girjasdomen där Girjas sameby ansågs ha större rätt än staten att upplåta jakt och fiske på grund av urminnes hävd.

– I Girjasfallet tog man inte hänsyn till eller prövade övriga medborgares rätt, och det är naturligt för det ingick inte i rättsmålet. Så såg det ut i direktiven också när renmarksutredningen startade, men senare tillkom tilläggsdirektiv där resterande ortsbefolknings rätt också ska inkluderas. Troligtvis var det för sent för det kan vi inte se något spår av författningsskissen, säger Mats Taaveniku.

Vad anser du ska hända?

– Lägg ner utredningen och börja om. Gör om gör rätt. Girjasdomen ska inte ligga till grund för hur man formar lagar för markanvändning. Domen och utredningen har slagit en kil mellan folkgrupper i fjällkommunerna, inte minst Kiruna, säger han.

I Gällivare och Jokkmokk meddelar kommunalråden Birgitta Larsson (S) och Roland Boman (FIJK) att de också kommer skicka in remissvar, men att dessa inte är färdiga ännu.

undefined
"Då är det väl bara att vi lägger ner utredningen och förhåller oss till den prejudicerande Girjasdomen", kommenterar Matt Blind Berg, ordförande i SSR.

Ordförande i Svenska samernas riksförbund (SSR) Matti Blind Berg berättar att de kommer ha landsmöte nästa vecka och vill inte kommentera förslaget innan detta. Han ger däremot sin syn på Mats Taaveniku och Region Norrbottens uttalanden.

– Då är det väl bara att vi lägger ner utredningen och förhåller oss till den prejudicerande Girjasdomen. Det vore ett misslyckande för landets politiker, men om de inte kan lösa det återstår bara den juridiska vägen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!