Regionen begär 16 miljarder – LKAB ger tre

Region Norrbotten kommer snart att behöva flytta sjukhusverksamhet till baracker på grund av att delar av Kiruna sjukhus påverkas av LKAB:s gruvbrytning. Parterna ser däremot en skillnad på flera miljarder i ersättning för det gamla sjukhuset.

Niklas Johansson vid LKAB och Unto Järvirova vid Region Norrbotten räknar olika vad gäller hur mycket sjukhusbygget i Kiruna kan komma att kosta.

Niklas Johansson vid LKAB och Unto Järvirova vid Region Norrbotten räknar olika vad gäller hur mycket sjukhusbygget i Kiruna kan komma att kosta.

Foto: Lisa Eriksson och Linda Kask/Montage

Kiruna2024-01-21 19:00

Enligt uppgifterna från DN ska Region Norrbotten ha begärt 16 miljarder för Kiruna sjukhus samtidigt som LKAB endast kan tänkas betala tre miljarder i ersättning.

Unto Järvirova, projektchef vid Region Norrbotten, menar att summan som regionen föreslagit är 10 miljarder men med extra kostnader, kopplade till byggandet fram till 2032 då sjukhuset är tänkt att stå klart, landar summan på 16 miljarder. Det är enligt Järvirova långt ifrån vad det faktiska sjukhuset kommer att kosta, då det finns flera yttre faktorer som påverkar kostnadsbilden för det nya sjukhuset – varav placeringen är en.

Järvirova menar att regionen fortfarande arbetar för en placering av sjukhuset vid Tuolluvaara-tornen och om så blir fallet kommer kostnaden för det nya sjukhuset att minska drastiskt.

– Kostnaden är beräknad för en placering utan fast grund, något som inte kommer att vara aktuellt om sjukhuset placeras på Tuolluvaara. Det gör att riskerna minskar och det får en påverkan på ersättningsanspråket.

År 2021 bekostade LKAB en förstudie på 20 miljoner för att utreda möjligheter kring de funktioner det nya sjukhuset ska ha. Från Region Norrbottens sida har man, trots att förstudien inte är färdigställd, utgått från att de 50 000 kvadraten av det gamla sjukhuset ersätts.

– Ersättningen måste gå i linje för att ersätta alla de funktioner som finns på det gamla sjukhuset, till exempel akutkirurgi. Det behöver även finnas höjd när det nya sjukhuset byggs för att kunna skala upp då vi vet att Kiruna kommer att växa med ett par tusen invånare i framtiden, säger Unto Järvirova.

De tre miljarder som LKAB anser vara en rimlig start är baserat på statistik från sjukhusbyggen från 2010 fram till 2023 som bolaget sammanställt, totalt rör det sig om 35 stycken.

– Ersättningen är baserat på ett genomsnitt av alla de byggnationerna och då bör det handla om runt tre miljarder. Och tre miljarder är i överkant av intervallet i jämförelsen, säger Niklas Johansson vid LKAB.

Han menar att det är svårt att se att Kiruna sjukhus skulle vara så speciellt att det skulle behöva vara flera gånger dyrare än annat som byggts.

 – Ersättningsanspråken som regionen har är mer än det kostade att bygga Nya Karolinska i Stockholm. Vi talar om över 300 000 kronor kvadratmetern. Även om det inte blir samma funktioner i sjukhuset som ersätts, och det kan bli en mindre differens på slutkostnaderna, så rör det sig om hundratals miljoner upp eller ner, men inte miljarder, säger Niklas Johansson.

Från regionens sida håller man också fram ett Stockholmssjukhus i jämförelsen – Ersta sjukhus.

– Där hamnade slutnotan per kvadratmeter på 92 000 kronor, vilket är mer än de dryga 50 000 kronor kvadraten som LKAB vill ersätta med. Det är också ett sjukhus som byggts i Stockholm, inte i arktiskt klimat, och där är man inte heller beroende av fly-in fly-out för att bygga, säger Unto Järvirova.

Det är kostnader han menar kommer öka prisbilden för sjukhuset. Ett påstående som LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson inte delar.

– Vi är det företag som bygger absolut mest i Kiruna och vi har inte sett några ytterligare kostnader vid de byggnationer som vi har genomfört.

Under samhällsomvandlingen är det många byggprojekkt som hamnat över den satta budgeten. Hur kommer det sig att det är så stor skillnad mellan när kommunerna bygger och när LKAB bygger?

– Det har kanske att göra med hur projekten projektleds, för vid de större byggnationerna där vi varit byggherrar har det inte uppkommit några större kostnadsökningar.

Niklas Johansson menar att det ligger i LKAB:s intresse att Kiruna får ett modernt sjukhus och han ser samtidigt att de inte kan förfördela en specifik region genom att betala ut mer pengar än vad som är rimligt i ersättning.

Unto Järvirova menar att regionen tagit höjd för att ett sjukhus har en större komplexitet vid uppförandet.

– Det påverkar såklart kostnadsbilden. Vid enklare byggnationer som LKAB byggt, som Raketskolan och stadshuset, är det mindre risk för kostnadsökningar. Vi vill bara att kostnaderna inte ska landa på Norrbottens skattebetalare, men det kanske går att skriva ett avtal där LKAB får tillbaka pengar om det blir så att sjukhuset kostar mindre pengar än ersättningsanspråket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!