Rastfaddrar i Kiruna ska ge tryggare barn

Tryggare barn, ökad trivsel och mindre mobbning och skadegörelse.Det är målsättningen när pensionärer och andra daglediga får chans att bli rastfaddrar vid Bergaskolan i Kiruna.

Jessica Mella Nilsson, Kari Fredriksson, Solwej Inga och Pia Rosenqvist är med i interimsstyrelsen för föreningen Rastfaddrar i Kiruna. Anders Karlsson är rektor på Bergaskolan.FOTO: HANS STERNLUND

Jessica Mella Nilsson, Kari Fredriksson, Solwej Inga och Pia Rosenqvist är med i interimsstyrelsen för föreningen Rastfaddrar i Kiruna. Anders Karlsson är rektor på Bergaskolan.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-02-05 00:17
En rastfadder är en ideellt arbetande person som är med eleverna på rasterna. Det kan vara en pensionär, en arbetslös, en skiftarbetare eller någon som av andra orsaker är ledig under dagtid.
Helt nyligt formerades en interimstyrelse för föreningen Rastfaddrar i Kiruna som ska arbeta för att verksamheten kommer
i gång till hösten.
Bergaskolan blir pilotskola och om försöket faller väl ut kan det spridas till andra skolor.
Föreningen är politiskt och religiöst obunden, men idén kommer från sjukvårdspartisten Dick Vånsjö som också har hjälpt till att starta föreningen. Han var med på barn- och utbildningsnämndens resa till olika platser i landet och tog med sig konceptet med rastfaddrar från Växjö. Där har man sett ett lyckat ömsesidigt utbyte mellan generationerna.
Hoppas på trygga barn
- Det finns många ungdomar som är otrygga samtidigt som det finns många äldre som är ensamma och har liten kontakt med sina barn och barnbarn, säger Kari Fredriksson vid Studiefrämjandet, som är en länk till styrelsen.
Anders Karlsson, rektor på Bergaskolan, hoppas kunna se skillnader även i studieresultaten.
- En skola utan trygghet är en skola där ingen lär sig något. Folk som vågar vara vuxna förebilder får vi aldrig för många av, säger han.
Vad krävs för att bli rastfadder?
För alla som verkar på skolor tar man ett utdrag ur brottsregistret. Kandidaterna kommer också
att få genomgå en utbildning
och utrustas med någon form av uniform innan de får börja sitt värv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om