Räkningen var på miljoner

Företaget Bröderna Pudas specialtransporter är först ut att bygga på Kirunas nya industriområde. Men avgiften på 2,5 miljoner kronor bara för att anlägga vatten och avlopp kom som en chock.Nu ser kommunen över taxorna för stora fastigheter med liten nytta av vatten och avlopp.

Lars Pudas vid Pudas specialtransporter fick en räkning på 2,5 miljoner för att anlägga vatten och avlopp till nya garaget. Ärendet har fått kommunen att se över hela taxesystemet. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Lars Pudas vid Pudas specialtransporter fick en räkning på 2,5 miljoner för att anlägga vatten och avlopp till nya garaget. Ärendet har fått kommunen att se över hela taxesystemet. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-10-21 06:00
För 15 år sedan anlades ett nytt industriområde i Kiruna, strax öster om det befintliga. Det har dock varit stiltje på byggsidan sedan dess och det är först nu som det har börjat bli aktivitet i området.
Det är också nu som det har blivit tydligt att kommunens nya taxor för att anlägga vatten och avlopp inte är anpassade för stora tomter och stora byggnader med relativt liten vattenförbrukning.
Nya taxor på gång
Bröderna Pudas specialtransporter som bygger nya garage, kontorslokaler och förråd fick en anläggningsnota för vatten och avlopp på 2,5 miljoner kronor.
- Jag fick aldrig veta att det handlade om sådana summor när jag köpte tomten. Priset fick vi veta senare av Tekniska verken, säger delägaren Lars Pudas.
Pudas säger att han har tagit upp frågan med bland andra kommunalrådet Kenneth Stålnacke. Nya taxor är på gång, men under tiden har andra företag hunnit avbryta sina byggplaner.
Maskinuthyrningsföretaget Hyrse skulle ha fått betala 1,4 miljoner för att bygga ut med 1 600 kvadratmeter. En del är kalla ytor under skärmtak som mest är till för att hålla snön borta.
Kostnader drar iväg
- Jag blev bestört och sa direkt att jag struntar i alltihop. Jag kommer inte att bygga förrän jag ser att det är rimliga och vettiga avgifter, säger Håkan Sundberg, verkställande direktör vid företaget.
Anläggningstaxan för VA har fyra olika beståndsdelar; servisavgift, förbindelseavgift, tomtyteavgift samt en så kallad lägenhetsavgift för varje påbörjad 150 kvadratmeter som infördes i fjol.
Det är framför allt de två sistnämnda parametrarna som gör att kostnaderna drar i väg för stora fastigheter och stora byggnader.
Får ny räkning
Tekniska verken har tagit fram förslag till nytt taxesystem som kommunfullmäktige ska ta ställning till i slutet av november.
- Det är när man har börja bygga industrifastigheter i Kiruna igen som vi har sett problemet. Vår styrelse har fört fram ett förslag som innehåller olika grader av reduktion för stora industrifastigheter, säger Michael Nilsson vid Tekniska verken.
Bröderna Pudas specialtransporter kan se fram emot en ny räkning, förmodligen med en betydligt lägre avgift.
- Vi har skjutit på anläggningsavgiften för dem som berörs av förändringarna, säger Michael Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om