Räddningstjänstens kritik efter branden

Rökspridningen vid måndagens källarbrand blev större än den borde ha blivit. Räddningstjänsten har konstaterat brister i brandskyddet i huset redan 2011 och krävt åtgärder av Kirunabostäder. "Det är tråkigt att de inte tar sitt ansvar", säger Jon Moln-Teike, brandingenjör.

BRISTER. Vid dörren till lokalen (till höger) har räddningstjänsten konstaterat otätheter. Dörren har heller inte rätt brandklass.

BRISTER. Vid dörren till lokalen (till höger) har räddningstjänsten konstaterat otätheter. Dörren har heller inte rätt brandklass.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-01-14 20:28

Som NSD redan berättat pågår en polisutredning efter den kraftiga brand som uppstod i en källarlokal i ett flerfamiljshus i måndags.

Läs mer: "Stor räddningsinsats efter brand i flerfamiljshus"

Läs mer: "Någon knackade på dörren"

I onsdags besökte räddningstjänsten huset. Då konstaterades otätheter vid dörrkarmen och ledningar mellan källarlokalen och trapphuset. Genom dessa har rök läckt ut. Dessutom har dörren en för lågt brandklass.

Förenklat ska en källardörr mot trapphuset kunna stå emot eldslågor och rök i 60 minuter om utrymmet används som förråd. Den dörr som finns där idag har ett sämre brandskydd - den klarar rök och brand i en halvtimme.

– Vi har varit där och gjort tillsyn tidigare. Då har vi pekat på just otätheter och att dörrar inte har rätt brandklass. Efter det har de (läs: Kirunabostäder) gjort vissa åtgärder, men de har inte tagit något helhetsansvar. Det här är heller ingen nyhet för dem, det finns sådana här brister i ett stort antal fastigheter, säger Jon Moln-Teike.

Hur allvarligt är det här?

– Ja, det är ju inte bra. Kirunabostäder borde vara medvetna om hur brandskyddskraven ser ut och ha förståelse att agera själva, inte bara efter att vi har varit där och gjort tillsyn. Är det så att de inte har kompetens själva borde de ta in den, de har ju ett stort bostadsbestånd, säger Jon Moln-Teike.

Vad drar du för slutsats?

– De brister som funnits har lett till onödig rökspridning. Det här har föranlett risker för de som bor i huset, vi skulle lika gärna kunna ha folk som skadat sig svårt, säger Jon Moln-Teike.

Spridningen av rökgaser i trappuppgången innebar att en del boende i huset behövde evakueras med masker så att de inte skulle andas in rök.

Läs mer: "Hon varnade grannar om branden"

När NSD ringer Kirunabostäders vd Annelie Vinsa säger hon först att alla dörrar i huset har rätt brandklass. NSD påpekar att det inte stämmer.

– Då är det den dörren som inte är bytt då, för vi har bytt alla andra dörrar. Jag kan inte just nu säga exakt vilka dörrar som är bytta och inte bytta. Jag måste få kolla med vår förvaltningsavdelning hur det ser ut, säger hon.

En stund senare återkommer Annelie Vinsa och skriver i ett mejl att Kirunabostäder har vidtagit åtgärderna enligt räddningstjänstens föreläggande från 2011:

"Vi har bytt ut 24 dörrar i fastigheten till brandklass EI60 och 4 stycken till brandklass EI30 samt tätat de genomföringar som var bristande. Det finns dokumenterat enligt våra rutiner ”Säkra hus”. Varför dörren till den aktuella lokalen inte byttes är oklart men en förmodad förklaring kan vara att det är en egen brandcell och att den inte var uthyrd vid tillfället. Det är en sak får vi se över i våra interna rutiner."

Hon skriver också att hon hade felaktiga uppgifter om att räddningstjänsten godkänt åtgärderna:

"Det är vi som fastighetsägare som har till uppgift och ansvar att åtgärda bristerna efter en brandsyn samt dokumentera detsamma och det har vi också gjort."

Brandskydd

Räddningstjänsten utför tillsyn med stöd av lagen om skydd mot olyckor. Den ger räddningstjänsten rätt att skriva förelägganden med krav på åtgärder om brister i brandskyddet uppdagas.

Vid tillsynen 2011 anmärkte räddningstjänsten bland annat på så kallade otäta genomföringar och oklassade dörrar i källar- och vindsplan.

Vid en uppföljning 2012 konstaterade räddningstjänsten att alla dörrar fortfarande inte var utbytta. Därmed skrev räddningstjänsten ett vitesföreläggande om 150 000 kronor om Kirunabostäder inte bytte ut alla dörrarna.

Källa: Lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778), räddningstjänstens tillsynsprotokoll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om