Räddat skattekontor fortsätter att fira

För lite mer än ett år sedan räddades skattekontoret i Kiruna från nedläggning.Nu väntar man på de 20 utlovade nya tjänsterna.- Vi räknar med att rekrytera lokalt, säger chefen Kerstin Labba.

KIRUNA2009-01-09 06:00
Efter att ha lytt under skattekontoret i Luleå är Kirunakontoret formellt ett eget skattekontor från och med årsskiftet. Det firades med en liten ceremoni i går.
Den nya organisationen är ett led i Skatteverkets totala omorganisering som var nära att snuva Kiruna på sitt skattekontor för drygt ett år sedan.
Ledningen lyssnade
Tanken var att bara ett servicekontor med en handfull anställda skulle bli kvar i Kiruna och ett 20-tal handläggare skulle få sluta eller flytta. Skatteverkets ledning lyssnade dock på uppvaktningen från personal och kommunledning och beslutade om att tvärtom göra kontoret större.
Fler om budet
Tanken är att Kiruna ska ta över äktenskapsregistret från Statistiska centralbyrån i Örebro. Samtidigt följer ett antal relaterade uppgifter från tingsrätterna.
Nu väntar chefen Kerstin Labba på att få börja annonsera efter mer personal.
- Av erfarenhet vet vi att det är få som flyttar med när en verksamhet flyttar. Jag räknar med att vi ska kunna rekrytera merparten av tjänsterna lokalt, säger hon.
Men det är fler om budet.
Bland annat har landshövdingen Gerhard Larsson i Västernorrland uppvaktat regeringen för att få äktenskapsregistret förlagt till Härnösand.
Startar till årsskiftet
Regionchefen Johan Antti, som besökte Kiruna i går, klargjorde dock att Skatteverkets högsta ledning har anvisat Kiruna som ort för de nya jobben.
- Om det inte följer med någon lokaliseringsanvisning med regeringens beslut så är det Kiruna som gäller.
Han vill se ett beslut senast under senvintern från regeringen för att den nya verksamheten ska kunna rulla från nästa årsskifte.
- Vi behöver ett halvår på oss att komma i gång, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om