Publiken svek gala

Höstfesten i Kiruna drog mycket folk till flera olika arrangemang. Men den stora kulturgalan i Stadshuset blev en besvikelse sett till antalet gäster.

Ramona Siwerhall och Fredrik Olofsson sjöng och spelade på kulturgalan i Kiruna.

Ramona Siwerhall och Fredrik Olofsson sjöng och spelade på kulturgalan i Kiruna.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2008-11-10 06:00
Det var glest mellan gästerna och många stolar gapade tomma vid de vitdukade borden i Stadshuset. Dan Lundström från arrangörsgruppen hade hoppats på uppemot 300 gäster men det blev högst hundra som dök upp. Artister som Natalja Ivanova och Hanna Nutti med band gav dock järnet ändå.
- Jag tycker att programmet var bättre än i fjol med en blandning av unga och äldre och olika genrer. Vi är på väg att hitta konceptet för galan, men vi måste hitta ett sätt att få större
publik, säger han.
Lundström tror att konkurrensen från andra arrangemang var en orsak till det skrala intresset. LKAB hade en stor personalfest, både på fredagen och lördagen. Omkring 700-800 gäster var på plats vardera kväll för att fira sommarens invigning av det nya pelletsverket och anrikningsverket. Och i Folkets hus bjöd gitarristen Janne Schaffer upp till show.
- Vi gick ut ganska sent och marknadsförde galan eftersom det inte var klart med ekonomin. Hade vi varit tidigare ute kanske folk hade hunnit planera in galan, säger Dan Lundström.
Även föredrag
Höstfesten innehöll ett späckat program i år. Den inleddes med invigningen på måndagen för att sedan avslutas på söndagen med dans, sång och musik på Tusen Toner där cirka hundra besökare slöt upp. Uppslutningen var också stor till tisdagens kulturcafé på folkhögskolan. Närmare 300 personer trängdes i lokalen för att lyssna på föredrag om stadsomvandlingen och se olika uppträdanden.
Tornedalsafton
Även Tornedalsaftonen, med Elis Aidanpää och Kiruna Spelmanslag, och den samiska kulturaftonen, med jojk och poesi av Simon Marainen, lockade många till Hjalmar Lundbohmsgården.
- Summan av kardemumman är att veckan har varit över förväntan, en succé. Vi har haft betydligt mer folk än vi trodde innan, säger Dan Lundström.
Hans inställning är att Höstfesten återkommer. En utvärdering ska göras så snart som möjligt. Arbetet med nästa års arrangemang sätter i gång redan i början av nästa år. Bland annat ska annonseringen bli bättre.
Dan Lundström tror på Höstfesten.
- Vi hade en lägre budget än i fjol, men ändå en bättre fungerande organisation. Vi har haft mer folk involverade och medarrangörerna har själva tagit på sig mycket av ansvaret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om