Protester mot nedläggning av aktivitetscenter

Socialnämnden i Kiruna har beslutat att lägga ned aktivitetscentret Ljungan som vänder sig till människor med psykisk ohälsa. Fyra heltidstjänster ska sparas in. Beslutet upprör många.

Doris Lindberg, god man till deltagare på aktivitetscentret, är upprörd över beslutet.               FOTO: Alexander Linder

Doris Lindberg, god man till deltagare på aktivitetscentret, är upprörd över beslutet. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-03-28 06:00
Ljungan aktivitetscenter, belägen nära korsningen Gruvvägen-Adolf Hedinsvägen, är en kommunal verksamhet där personer med psykisk ohälsa ges möjlighet till sysselsättning och arbetsträning i syfte att komma ut i arbete på den öppna arbetsmarknaden. Det finns till exempel datarum, snickeri och sylokal i byggnaden. En del av personerna hjälper till vid transporter av mat till boenden.
Men nyligen kom en kalldusch för dem. I förra veckan tog socialnämnden beslutet att samtliga fyra heltidstjänster vid dagcentret ska bort. Resurscenter som finns i en annan del av byggnaden blir däremot kvar.
Fick besked ryktesvägen
Doris Lindberg är god man till tre personer som ofta besöker aktivitetscentret. För henne kom beskedet utan förvarning.
- Jag blir fruktansvärt upprörd. De flesta har egna lägenheter men går dit för att träffas och äta lunch. Psykiskt funktionshindrade har rätt till daglig verksamhet. Det är en fullständig katastrof att det försvinner, säger Doris Lindberg som ryktesvägen fick veta att beslutet redan var taget av nämnden.
På aktivitetscentret är stämningen nedstämd av förklarliga skäl. Stefan Lorentsen är en av de omkring 50 personer som brukar besöka centret. Han fick beskedet för bara någon dag sedan.
- Det var som att rullgardinen drogs ned. Det känns overkligt. Vi har ju byggt upp vår trygghet här och fått ett större människovärde. Man får känna att man behövs och vissa dagar går man bara hit för att träffa andra, säger Stefan Lorentsen.
- Det är en social punkt. Risken är nu att man blir sittande hemma, säger Fredrik Olsson som ofta besöker centret.
Kenneth Nilsson (S) är nämndens ordförande. Han berättar att nämnden måste spara in åtta miljoner kronor. Anledningen till att aktivitetscentret drabbas är att den dagliga verksamheten inte är lagstadgad.
Individuella lösningar
- Det här är en del av vårt sparpaket och vi måste börja i den ände som inte är lagstyrd. Vi ska försöka hitta individuella lösningar för dem eftersom vi har fortsatt ansvar för dem. Vi ska försöka hitta andra lösningar där de kan ha sin verksamhet, säger Kenneth Nilsson.
- Vi tycker det är jättetråkigt att ta detta beslut, men därtill är vi nödd och tvungna, säger han.
Stefan Lorentsen tycker att det kunde ske besparingar på andra håll.
- Varför börjar man alltid nerifrån? De verkar slå på de svagaste, säger han.
Fakta
1996 sålde landstinget tvätteriet i Boden till Berendsen för 30 miljoner kronor.
I köpet ingick tvätt av landstingets alla textilier.
I februari 2004 meddelade Berendsen att man inte längre hade råd att driva tvätteriet i Boden.
Landstinget inledde i maj 2004 en upphandling för att få ett nytt företag att tvätta textilierna. Upphandlingen inleddes utan att de lokala intressenterna fått chansen att delta och gjordes därför om.
Finska Oulun Keskuspesula vann det femåriga avtalet som var värt cirka 23 miljoner kronor per år, men beslutet överklagades av Textilservice i Boden AB.
Textilservice i Boden förlorade överklagningen i länsrätten, men fick tvättuppdraget genom en direktupphandling. Landstinget tvingades betala 4,3 miljoner kronor i skadestånd till Oulun Keskuspesula. Landstingets revisorer kritiserade tvättupphandlingen och betecknade landstingsstyrelsens agerande som "uppenbart lagtrots".
krävde i november 2006 en förklaring av hur upphandlingen av landstingets tvätt gått till. Sverige riskerade att dras inför EG-domstolen och hotas av ett stort skadestånd.
Landstinget tvingades backa ur hela 2004 års tvättaffär och landstingsstyrelsen fattade i mars 2007 beslutet om ny upphandling.
Textilia i Långsele vann den nyaupphandlingen, men Textilservice i Boden överklagade beslutet.
Länsrätten gav Textilservice i Boden rätt och landstingsstyrelsen gav med hänvisning till domen Textilservice uppdraget, trots att det kostade 10,5 miljoner kronor mera än Textilias anbud.
Textilia överklagade landstingsstyrelsens beslut till länsrätten och i ett yttrande till länsrätten gav landstinget Textilia rätt - upphandlingen bristfällig och måste göras om.
anmälde förloraren i den senaste tvättupphandlingen, Textilia, att anmäla Bodens kommun till EU-kommissionen för otillåtet stöd.
I sin anmälan till kommissionen pekar Textilia på den borgen på på 25 miljoner kronor som Boden kommun ställde upp med i februari 2005 till Textilservice.
Tvisterna mellan Textilservice i Boden och landstinget om huruvida tvätten uppfyller kontraktsvillkoren har pågått sedan avtalet trädde i kraft den 1 mars 2008.
Enligt Textilservice har landstinget kontinuerligt motarbetat företaget och det avtal som upprättats mellan parterna.
Textilservice hävdar att landstinget gjort godtyckliga avdrag i fakturorna och att skulden till Textilservice uppgår till 7,2 miljoner kronor. Landstinget har motiverat avdragen med att Textilservice använt sig av ersättningsplagg, något som företaget bestämt tillbakavisar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om