Proppen ur i Luossajärvi - ännu en gång

Nu har LKAB dragit ur proppen i Luossajärvi för tredje gången.
En tredjedel av den kvarvarande sjön töms med en hastighet av 330 liter i sekunden.
Den 30 april ska allt vatten vara borta.

Dammen är klar och tömningen av Luossajärvi har inletts. Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB, ser vattnet forsa ut med en hastighet av 330 liter i sekunden.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Hans Sternlund</_Bildtext Fotobyline>

Dammen är klar och tömningen av Luossajärvi har inletts. Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB, ser vattnet forsa ut med en hastighet av 330 liter i sekunden.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Hans Sternlund</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-11-10 06:00

De som jobbar med projektet har haft en smått otrolig höst. Förutsättningarna hade inte kunnat vara bättre med milt väder, snön som dröjer och isläggningen som var ovanligt sen.

Allt har mycket riktigt gått enligt tidsplanen.

- Entreprenörerna och har inte behövt forsla undan snö när de ska gräva och har sluppit att köra på packad snö som blir hal och oberäknelig, säger huvudprojektledaren Tjabba Nordanfjäll vid LKAB.

Nu har jobbet med dammen hunnit så långt att avledningen av vattnet från den södra delen av Luossajärvi har kunnat inledas.

Onödigt fort
Till en början användes tre pumpar som pumpade ut totalt 500 liter i sekunden, men man såg snart att det gick onödigt fort.

- Det är inte bra för dammen att tömma för fort. Vi vill ha kontroll över hur moränen beter sig vid avsänkningen och då vill vi inte att det ska gå för fort. Dessutom såg vi att vi hinner tömma i tid även när vi drar ned på farten, säger Tjabba Nordanfjäll.

Det är för att LKAB ska öppna den nya huvudnivån som sjön måste tömmas. Vattnet ska vara avlett till den 30 april och under resten av året ska allt återstående arbete färdigställas.

Fyra översta meterna
Var ska vattnet då ta vägen?

Jo, de första fyra meterna, där vattnet är lika rent som på andra sidan dammen, avleds just till den norra änden av sjön.

Redan nu har vattennivån i söder sjunkit med 1.15 meter och det är mer än vad man har pumpat ut. Det beror på att det redan finns en viss vattenavrinning ned i gruvan.

Det som blir kvar efter de fyra första meterna ska ledas till gruvdammarna bakom Kiirunavaara genom en 3,5 kilometer lång ledning som håller på att byggas.

Under sommaren har Kiruna jakt- och fiskevårdsförening på LKAB:s uppdrag fångat 300 kilo fisk som ska få följa med till norra delen. Det var mest abborre, men även en och annan fin öring.

Ännu bättre fiske
Fisket i norra Luossajärvi förutspås därför bli ännu bättre efter tömningen. Det lär deltagarna i Kirunahugget bli varse om i månadsskiftet mars/april nästa år.

Så långt den södra krympande delen.

Den norra delen ska avbördas med en ny kanal norrut för att ersätta kulverten som leder vatten mot Luossajoki och vidare mot Lombolosjöarna.

Enligt domen i Miljödomstolen måste LKAB fortsätta leda vatten mot Luossajoki och det har man redan börjat med via en ny ledning.

Efterbehandlingsplan
- Ledningen går genom deformationsområdet, men det var nödvändigt eftersom vi inte kunde passera järnvägen. Vi ska flytta ledningen om två år när den delen av järnvägen rangeras ut, säger Tjabba Nordanfjäll.

När isen går i maj kommer en tredjedel av Luossajärvi inte att finnas kvar. Hur det ska se ut i framtiden avgörs av den efterbehandlingsplan som LKAB håller på att ta fram för den gamla sjöbottnen.

- Vi vet inte exakt hur det ska se ut, men det blir i vart fall ett lager morän på sjöbottnen och troligen någon form av växtlighet.

Fakta Tömningarna av Luossajärvi

µ 1958: Första tömningen genomfördes för att säkra brytningen i dagbrottet Zenobia och torrlade den del av sjön som nådde området Ön där det både fanns bostäder och industrier. Vägen till LKAB flyttades till dammen som byggdes över sjön.

LKAB ålades i vattendomen att göra naturvårdande insatser och plantera in 1 500 öringar i Lombolosjöarna. Många Kirunabor blev besvikna över att området kom att utgöras av grushögar och slysnår.

µ 1997-99: Den andra tömningen slukade 40 hektar sjöyta när järnvägsbanken för sjöspåret förstärktes och blev den nya dammen.

Tömningen föregicks av massiva protester, bland annat av de som bodde närmast sjön som bildade föreningen Framtidsstaden.

Den här gången gjorde LKAB större ansträngningar att snygga till området. Gräs, buskar och träd planterades på det tömda området.

µ 2011: En tredjedel av den återstående sjön försvinner i den tömning som nu har inletts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om