Förra veckan stängde statsminister Fredrik Reinfeldt dörren för statliga subventioner för bostadsbyggande i Kiruna.
KTH-professorn Hans Lind tror inte heller att det är en bra idé. Han ser hellre att marknadskrafterna får chansen att lösa situationen.
Ge bort mark
Därmed inte sagt att kommunen måste stå maktlösa och se på.
Kommunen kan till exempel ge bort mark i det närmaste gratis till en byggherre - utan att det blir en subvention och utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling.
Hans Lind ger ett räkneexempel: Markvärdet (lågt i obruten terräng) minus byggkostnaden kan bli noll eller rent av få ett negativt värde.
- Att ge bort värdelös mark är ingen subvention. Man kan också tänka sig att betala för ett byggbolag som vill vara bland de första att bygga, säger han.
Prestigeladdade projekt
Hans Lind tror också att det kan vara så prestigeladdade projekt att bygga Kirunas nya centrum att byggbolag kan tänkas minska på sina avkastningskrav.
- Det blir en marknadsföring för bolaget som också är värt pengar. Men det är upp till kommunen att se till att planen för centrum blir tillräckligt intressant, säger han.
Subventioner till hyresgäster kan bli ytterligare ett element, men då något som expropriatören LKAB kan få stå för under en övergångsperiod.
Vänsterpartisten Niklas Sirén, kommunstyrelsens vice ordförande, tror inte att vare sig flyttkedjor eller marknaden kommer att kunna lösa den svåra och unika situation som Kiruna står inför.
Hoppas på uppslag
Att ge bort gratis mark är heller inte en Sesam-öppna-dig-lösning.
- Men förhoppningsvis får vi uppslag på en rad verktyg för hur vi kan använda regleringar, subventioner eller vad man än vill kalla det.
Det blir en diskussion med staten och LKAB inför nästa etapp av gruvstadsparken.
- Det viktiga är att Kirunaborna inte ska betala för att staten ska kunna dra in vinster från gruvbrytningen. Vi kommer inte att lyfta någon detaljplan förrän vi känner oss trygga över etableringen av nya centrum, säger Niklas Sirén.