Prisat gruvföretag i konkurs

För ett år sedan utsågs det tekniska konsultbolaget Malmfälten i norr AB till Norrbottens Gasellvinnare. Nu har det försatts i konkurs.

TUFFA TIDER. Konsult­bolaget Malmfälten i norr AB har prisats flera gånger, nu har bolaget gått i konkurs.

TUFFA TIDER. Konsult­bolaget Malmfälten i norr AB har prisats flera gånger, nu har bolaget gått i konkurs.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2015-10-15 16:28

Företaget som grundades av entreprenörerna Leif Gustafsson och Sture Åberg 2008 prisades av Almi Företagspartner i Nord AB 2012. Då var det länets snabbast växande företag. I oktober 2014 fick de Dagens industris Gasellpris för att ha ökat omsättningen med 1 125 procent, vilket var bäst i Norrbotten.

Men i måndags begärdes bolaget i konkurs.

– De har varit väldigt framåt i branschen. Att de har ökat omsättningen bygger säkert på något avtal som inte finns kvar nu. Om du en dag kan sälja något och har många kunder går det att sälja mycket. Om du sedermera av diverse skäl inte har kvar kunderna kan det gå lika fort åt andra hållet, säger konkursförvaltaren Peter Olofsson vid advokatbyrån Kaiding i Luleå.

Malmfälten i norr AB tillverkar bergsbultar och undersöker om berget är tillräckligt säkert mot sprickbildningar och ras. De har ungefär 15 anställda med kontor i Kiruna och Luleå.

– De har haft verksamhet med inriktning mot gruvindustrin. Under åren har man bedrivit olika konsultarbeten, forskning och utveckling. De har patent på metod och utrustning för att säker installation av bultar, säger Peter Olofsson.

– Forskning och utveckling kostar alltid pengar och det har en förmåga att dra ut på tiden, att ta fram produkter kan man göra med stor glädje men det tenderar att ta tid innan affären går i lås. Det i kombination med det lite hårdare klimatet inom gruvbranschen gjorde att man sökte sig i konkurs. Det är en brist på pengar, säger Olofsson.

Han är hoppfull om att kunna hitta nya verksamhetsutövare.

– Det är inte så att man måste ha någon speciell licens men man måste ha ett kunnande inom relevant teknik och en förståelse över vad som erfordras. Det ser ut som att det finns en god möjlighet att hitta någon som tar de här produkterna vidare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om