När rullskidbanan klubbades i fullmäktige så var kostnaden sju miljoner kronor. I oktober 2019 var kostnaden uppe i 9,8 miljoner kronor. Nästan tre miljoner över budget. De extra miljonerna förklarades med kostnader runt omkring som hade kommit till som till exempel material, geoteknik, arbetstimmar och byggledning. Kostnaden för belysningen blev till exempel dubbelt så hög eftersom det var beräknat för 25 stolpar men behövdes 50.
När fullmäktige tog beslut om parkeringshuset på tomt tio i nya centrum så handlade det om 60 miljoner kronor. Men senare visade sig att de pengarna bara innefattade själva skalet till byggnaden. För att få färdigt parkeringshuset behövs nu 38 miljoner till ventilation, stolpar, vatten och så vidare.
– När man hade parkeringshuset så utgick man ifrån en offert på 60 miljoner kronor och alla trodde att det kostade 60 miljoner. Då blir det att man tar beslut på något som man inte har underlag för. Det hade behövt stå 100 miljoner direkt, säger Krister Pounu.
– Rullskidbanan är ett likadant exempel, det är lite olyckligt. Man tror att det kostar sju miljoner, men i själva verket så har man inte hela kostnaden.
Enligt Krister Pounu så finns en totalbudget i många andra av kommunens stora projekt, men inte alla.
– Det måste vara en rutin, ett krav, säger han.
– Sedan kanske det är så att man inte kan redovisa totalbudgeten, men då ska det i alla fall tydligt framgå att man inte vet vad den blir.
Pounu: "Det behövs bättre rutiner vid inköp"
Efter tilläggskostnader både för rullskidbanan och parkeringshuset efterlyser nu Krister Pounu (KD) bättre rutiner vid inköp av projekt.
Krister Pounu (KD) efter lyser bättre rutiner vid inköp av projekt i kommunen.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!