Positivt besked om Glaciären-hus

Här kommer en liten ljusglimt för Kirunas hårt ansatta bostadsmarknad.De kallställda bostadshusen på Glaciären i Kiruna är i bättre skick än väntat.

Cementen är relativt torr och reglarna är friska. Sten Nyhlén, ordförande vid Kirunabostäder, konstaterar att de kallställda husen på Glaciären är i bra skick.

Cementen är relativt torr och reglarna är friska. Sten Nyhlén, ordförande vid Kirunabostäder, konstaterar att de kallställda husen på Glaciären är i bra skick.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-08-23 06:00
Det är totalt 90 lägenheter som kallställdes år 2002 som renoveras och ska ut på bostadsmarknaden i Kiruna i två omgångar.
Enligt Sten Nyhlén (S), ordförande i Kirunabostäder, går projektet bättre än väntat.
- Tydligen gjorde man det mesta rätt vid kallställningen och såg bland annat till att tömma värmeledningarna på vatten, säger han.
Dessvärre var man inte lika noga vid kallställningarna av Ormen långe och omåret Solbacken i Svappavaara eller på planerna i Kiruna.
På Glaciärvägen 2 är det inga bitska dofter som möter en när man kliver in i lägenheterna. Reglarna under väggarna ser friska ut och det syns inga bubblor under tapeterna som skulle kunna ha orsakats av fukt.
Just nu går varmluftsfläktarna i de lägenheter ska torkas ut i den första etappen. De ska fortsätta att gå under de sex månader som var stipulerat från början.
- Vi tar inga genvägar utan ser till att få det här gjort ordentligt, säger Sten Nyhlén.
I januari-februari börjar byggjobbet för att alla de första 50 lägenheterna samtidigt ska kunna tas i bruk till årsskiftet 2011-12. De resterande 40 lägenheterna ska vara klara ett år senare.
Hårt ansatt bostadskö
De går ut till Kirunabostäders ordinarie bostadskö som har varit hårt ansatt i omkring fem års tid. Enligt Sten Nyhlén är trycket något mindre jämfört med för ett år sedan.
- Det blir intressant att se vad som händer med bostadskön när 50 lägenheter kommer ut på marknaden i ett svep, säger han.
Det finns ytterligare ett tiotal lägenheter i området som kan tas i drift. Sten Nyhlén har föreslagit att man ska bygga om utflyttade Delfinens verksamhet för funktionshindrade barn och ungdomar på Tarfala till generationsboende. Det finns redan hiss, gemensamhetsutrymmen i huset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om