Populära renracet tillbaka i Snöfestivalen

Renracet gjorde comeback i Snöfestivalen efter flera års bortovaro. Det blev några täta dueller längs banan i Ferrum-parken som var kantad av åskådare.- Det var första gången jag körde ren och det var riktigt roligt, sade segraren Henrik Hannu från Kiruna.

Caroline Nordsell och samojedhunden Storm deltog i polarhundsutställningen.

Caroline Nordsell och samojedhunden Storm deltog i polarhundsutställningen.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-02-02 06:00
Arrangörerna av årets Snöfestival, Kiruna Lappland, hade ordnat så att det populära renracet var en del av festivalen igen.
Per-Nils Päiviö och hans medhjälpare hade tagit med sig sex härkar från Övre Soppero som stod beredda att rusa iväg med de tävlande på släp i Ferrumparken.
- Jag vågade inte ta hit de snabbaste renarna, det finns risk att folk skadar sig då, sade Per-Nils Päiviö.
Flög av i kurvorna
Banan innehöll både nerförs- och uppförsbacke och en del skarpa kurvor. Det hände sig, till publikens förtjusning, att någon flög av med snön sprutande i ansiktet.
Lokala förmågor och några komiker från Stockholm live deltog.
Steve Landeen, verkställande direktör för Spaceport America, som är i Kiruna för att diskutera rymdturism, deltog, men det var Landeens kompanjon, Aaron Prescott, som hamnade i final mot fotbollsspelaren Henrik Hannu från Kiruna. Hannu vann den rafflande finalen.
- Det var första gången jag körde ren och jag tyckte inte att det var så svårt, sade segraren.
Aaron Prescott var inte det minsta missnöjd trots förlusten.
- Det var spännande! Mycket annorlunda jämfört med att rida häst som jag är van vid från New Mexico. Och jag besegrade min chef vilket jag är mycket nöjd med, sade han.
Hundar och skotrar
Det fanns mer än renar för publiken att titta på. Det anordnades en polarhundsutställning mitt i stan, liksom en veteranskoterutställning som mc-klubben Svinkallt stod bakom. Där fanns bland annat en lustig skapelse vid namn Chrysler Snorunner från 1980 med topphastigheten 60 kilometer i timmen.
- En sådan här skulle vara fin att leka med vid stugan, skojade festivalbesökaren Kjell Karlsson som har sin stuga i Soppero.
På festivalområdet fanns också en snöbivack där det fanns möjlighet att få reda på mer om hur man klarar sig i fjällen. Det kördes också ett slädhundsrace i Ferrumparken. Senare på kvällen hölls en modevisning som turismprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan höll i.
Nöjd festivalgeneral
Festivalgeneralen Peter Thornéus var nöjd med helgen.
- Det har varit mycket folk och ett bra väder. Vi har haft mer folk än vi väntat oss.
Till nästa år vill han utveckla festivalen ytterligare. Bland annat vill han se mer snökonst, fast inte nödvändigtvis i tävlingsform som under tidigare år.
- Vi har en massa kreativa idéer. Vi skulle till exempel kunna skapa ett vinterland för barn med rutschkanor och liknande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om