Debatten pågick i tre timmar och flera av de mest brännande frågorna hann avhandlas. På scen trängdes representanter för alla partier i kommunfullmäktige: Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna, Feministiskt Initiativ, Sverigedemokraterna, Nya Kirunapartiet, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Samelistan (Knegarkampanjen avstod) och några till (Liberalerna och Vårt Kiruna).
FÖRTYDLIGANDE RÖRANDE VÅRT KIRUNA:
Efter interna stridigheter lämnade Henry Emmoth Miljöpartiet och har sedan dess anslutit till Vårt Kiruna. Därför finns Vårt Kiruna representerade i Kirunas kommunfullmäktige.
Det talades om kortare arbetstider, om bostäder och hur man locka fler lärare till Kiruna. Åsikterna gick i sär och moderator Oscar Magnusson hade fullt sjå med att fördela taltiden mellan politikerna. Att försöka sammanfatta tre timmar utav politisk debatt är inte lätt. Därför riktade Norrbottens Media en och samma fråga till samtliga representanter vars parti sitter i kommunfullmäktige:
Om du blir kommunalråd i höst och du vet att du har majoritet i fullmäktige, vilket blir ditt första förslag på ditt första fullmäktigemöte?
Christine Brännvall, Feministiskt Initiativ
– Då hade jag nog, med bakgrund att jag suttit socialnämnden och att vi har stora problem med rasism både bland brukare och anställda i socialomsorgen, sett till att vi skapar övergripande handlingsplaner för jämställdhet och anti-rasism. Allas lika värde måste vara en röd tråd genom hela kommunens verksamhet, det duger inte att det sker på varje enskild politikers eller nämnd eller företags villkor.
Anders Bältsjö, Miljöpartiet
– Jag hade fokuserat på att göra stadsflytten blir grön och hållbar. Där hade jag börjat.
Dick Vånsjö, Norrbottens Sjukvårdsparti
– Personalrekrytering för vård och omsorg. Vi måste ställa krav på språk och vi måste ut i verksamheterna för att hitta den rätta kompetensen. Men vi måste också se till att de som kommer hit garanteras bostäder och att deras partner kan få ett jobb.
Gunnar Selberg, Centerpartiet
– Ta ett samlat grepp kring stadsomvandlingen. Lägga upp en plan för ersättning för alla boendeformer, hur själva proceduren för flytten går till, hur det blir med resecentrum och vart järnvägen ska gå. Vi måste lyckas på alla positioner inte bara några. Vi måste ha ett samlat grepp, exempelvis från vilka år man ska räkna förlustgarantin för de företag som drabbas av flytten.
Mats Taaveniku, Socialdemokraterna
– Den första frågan jag vill lyfta är att vi behöver en gemensam plan för hur Kiruna ska växa – hur får vi hit fler människor? Den planen ska handla om näringslivets utveckling, hur lockar vi hit fler lärare, hur bygger vi fler bostäder? Vi behöver en gemensam plan för Kirunas utveckling, vi behöver lyfta blicken kanske tio år framåt.
Stefan Sydberg, Moderaterna
– Att genomföra skolstruktur 2.0. Det innebär att vi tillsammans med rektorer och lärare jobbar fram ett förslag för att säkra så att skolor kan få så bra förutsättningar som möjligt för lärare och rektorer att göra ett bra jobb. Exempelvis genom ett flerparallell-system för klasserna. Men det viktigaste är att det är förankrat hos lärare och rektorer och det är deras förslag som kommer fram.
Kenneth Stålnacke, Nya Kirunapartiet
– Det viktigaste efter valet är att ta kontakt med regeringen för att förhandla om tillgången till nya markområden för bostäder. Får vi en inflyttning kan vi få nya skattemedel. Vi kan ju faktiskt använda planmonopolet som en muskel där, det kanske inte går lika fort för LKAB att få detaljplaner för gruvbrytning om vi inte får den hjälp som vi behöver från regeringen.
Åsa Larsson-Blind, Samelistan
– Då vill jag införa ett konkret system där samebyarna och kommuntjänstemän kan samverka så att samebyarna kan avlysa mindre områden för kortare perioder. Det problem vi har idag är att det är för lång och krånglig väg för att avlysa områden och därför tar man till de här större områdena. Men då krävs att vi har en acceptans och att man inte ser det som förbud utan som möjligheter – vi förbjuder inte skotertrafiken utan vi omdirigerar den.
Krister Pounu, Kristdemokraterna
– Vi skapar en familjecentral, den funkar ungefär som en öppen förskola, där det finns socionom, mödravård och socialomsorg inblandat. Då upptäcker man problem med psykisk ohälsa tidigare. Det skulle vara ett samarbete mellan region och kommun.
Mats Fredlund, Sverigedemokraterna
– Jämställdheten i samhället oavsett vilken politisk eller etnisk bakgrund du har. Till exempel, lokaler som betalas av skattemedel där får inte SD hyra idag för att vi anses vara ett rasistiskt parti. Det är särbehandling av politiska organisationer och det kommer jag inte acceptera.
Siv Henriksson, Vänsterpartiet
– Då vill jag införa 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön för samtliga kommunanställda. Förslaget måste tas till de anställda för att reda ut exakt hur det ska kunna genomföras och det vet personalen bäst själva. Hur lång tid det tar är svårt att uppskatta men det bör kunna ske inom två år.