Kommunals medlemmar
i Kiruna får 2,6 procents löneökning utöver de centrala höjningarna på lika mycket.
Dessutom höjs lägstalönerna från 19 000 till 20 000 för
utbildad personal och från 17 500 till 19 000 för personal som saknar adekvat utbildning.
Ideologiska skäl
Ett vårdbiträde, som har legat på lägstalönen och får sin lön höjd med 1 000 kronor, får även 2,6 procent från den centrala potten, vilket ger ytterligare 520 kronor.
Utöver det ska en höjning av OB-tillägget med en procent utredas.
- Det handlar om att lyfta de områden där vi tycker att man har för lite betalt eller för dåliga villkor. Det gör vi av ideologiska skäl, säger Niklas Sirén (V), kommunstyrelsens vice ordförande.
Hans Svedell tror mer om att det handlar om att Kommunal ska ha en särskild ingång till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Starka band
- Ända sedan jag såg förra kommunalrådet Lars Törnman gå med Kommunals röda jacka för att stödja kampen om höjda löner har jag förstått att det finns starka band mellan Kommunal och "sosse-vänstern", säger han.
Han befarar att höjningarna för de Kommunalanslutna inte ger något utrymme för höjningar utanför det centrala avtalet för den andra stora personalgruppen inom kommunen, lärarna.
Han påpekar att lärarnas lägstalöner nu inte ligger långt efter Kommunalarnas.
- Jag undrade om inte studieskulder borde uppmuntras. Jag fick svaret att den centrala höjningen på 4,2 procent borde räcka, säger Svedell.
Niklas Sirén svarar att det inte är klart var man kommer att landa när det gäller lärarna. Det avgörs senare.
- Dessutom är det en nidbild att vi inte skulle premiera utbildning. Vi har fokus på både Kommunalare och lärare. Jag ställer mig högst frågande till att Svedell ställer de båda grupperna mot varandra, säger Sirén.