Polisområdeschefens svar på kritiken

Att införa beredskap i lokalpolisområde Norra lappland ses som nödvändigt för att lösa olyckliga omständigheter. "Det är ingenting som vi eftersträvar", säger ställföreträdande polisområdeschef Kenneth Vikström.

"Utifrån arbetsmiljöfrågan så har vi inte så annorlunda uppfattning än vad facket och Polisförbundet har", säger Kenneth Vikström, ställföreträdande polisområdeschef. 

Foto: Linda Wikström

"Utifrån arbetsmiljöfrågan så har vi inte så annorlunda uppfattning än vad facket och Polisförbundet har", säger Kenneth Vikström, ställföreträdande polisområdeschef. Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Kiruna2019-07-25 13:13

För att lösa bemanningen under sommaren på grund av plötsliga personalförändringar så valde ledningen att införa beredskap i lokalpolisområde Norra Lappland.

– Av de alternativ som vi ställdes inför så blev det här det vi kunde se var det bästa. Det är ingenting som vi eftersträvar på något sätt, utan läget blev så, säger Kenneth Vikström.

Läs mer här: Två polispatruller på halva länet

Läs mer här: Gruppchefen: "Det är en nödlösning"

Under 13 nätter i sommar innebär det att det finns en patrullbil ute i Kiruna, Gällivare och Jokkmokks kommuner, en yta som motsvarar halva Norrbotten. Samt en patrull som har beredskap med en timmes inställelsetid.

Är det tillräckligt?

– Det beror på hur du ser på det. Det är lagda där det är lägst inflöde. Inflödet är inte så jättehögt där uppe på nätterna på sommaren. Men det är mycket en arbetsmiljöfråga det här vill jag påstå, om man tittar på trycket på Norra Lappland och jämför med Östra Norrbotten och Pite Älvdal så är trycket ganska lika, och där har man en lägre bemanning på de andra. Vid kusten är det många människor just nu, säger Kenneth Vikström.

Polisförbundet riktar hård kritik mot modellen och menar att patrullen som är ute ensam under nätterna blir mer utsatt.

– Alltså de saknar inte stöttning, men det kan ta lite längre tid att komma fram eftersom det finns en beredskap. De arbetar redan nu med stora avstånd så bilarna kan befinna sig 20 mil ifrån varandra redan nu ska man ha klart för sig.

Men då blir tiden ännu längre nu med beredskap och en inställelsetid på en timme?

– Den kan bli längre, så är det.

Polisförbundet varnar också för risken med övertid och det regionala skyddsombudet lyfte Västerbotten som exempel där övertidssiffrorna blev skyhöga.

– Västerbotten hade ju kört den modellen under en väldigt lång period, de hade det permanent. Här handlar det om 13 gånger, så risken är nog inte så jättestor att övertiden drar iväg så jättemycket, säger Kenneth Vikström.

Enligt en riskbedömning finns följande risker enligt Vikström:

– Att beredskapen tas ut vid felaktiga arbeten, att man får vänta onödigt länge om man vill ha en stöttning, att det blir mycket belastning för den som kanske precis åkt hem och så blir man utkallad igen och får väldigt långa pass.

Kommer ni använda er av beredskap oftare nu?

– Det finns inga beslut om något sådant. Vi vill ju bli fler, både vi och facket vill ju att vi ska bli fler.

– Utifrån arbetsmiljöfrågan så har vi inte så annorlunda uppfattning än vad facket och Polisförbundet har, vi vill att alla ska ha en bra arbetsmiljö och vi vill bli fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om