Redan hösten 2019 varnade polisen för alkohol, skadegörelse och riskfyllda aktiviteter bland Kirunas ungdomar. I december samma år höll polisen och socialtjänsten ett stort föräldramöte på Högalidskolan. I mars gick polisen ut och uppmanade föräldrar att hålla koll på sina ungdomar efter flera fester med ungdomar och alkohol.
Nu upplevs en stor oro bland ungdomar igen.
– Det har varit händelser, både underrättelser som kommer in till polisen samt där vi påträffar det själva. Vi märker att oron stiger, socialen får in orosanmälningar, folk ringer till oss och berättar, skolorna flaggar och fritidsledare märker av att det är oroligt bland våra ungdomar, säger Therese Forslund.
Eftersom det inte går ordna föräldramöten på grund av den rådande pandemin så har polisen och kommunen skickat ut ett meddelande till alla vårdnadshavare till barn på högstadiet. De har även gått ut med ett meddelande på sociala medier.
Polisen är oroliga för att nya ungdomar i Kiruna introducerats till droger under hösten och vintern.
– Förra året tyckte vi att de var unga när de var födda -05. I år har vi märkt att det är -06 och -07, säger Therese Forslund.
Polisen märker av en attitydförändring, det har blivit mer normaliserat att använda och prata om droger bland unga.
– Problemet finns i alla samhällsklasser. Vi ser att det växer ett intresse för narkotika och det är ganska enkelt att få tag på narkotika idag.
– Det har kommit mycket oroliga samtal om att det är några i den här riktigt unga åldern som har farit illa när de har testat. Vi skulle inte ha gått ut med det här om vi inte hade varit extra oroliga.
Hur kommer de i kontakt med droger?
– Vi vet att det förekommer affärer på chattsidor på sociala medier. Där står de i kontakt med varandra för att få tag på det här.
Polisen råder nu föräldrar att var uppmärksamma, narkotika och droger går att komma i kontakt med när som helst, inte bara på kvällar och helger. Ha koll på tecken som rör pengar, kompisar, platser och sociala medier. Polisen råder också till att inte släppa taget när tonåringen är jobbig.
– Vi kan inte ensamma ta tag i ett sådant här samhällsproblem, vi måste hjälpas åt tillsammans och föräldrarna är en del av paketet för att det ska fungera, de står sitt barn närmast.