Polisen utreder tidsfusket

Polisen inleder nu en förundersökning om tidsfusket i februari. Detta efter att en anonym anmälan kommit in till polisen i mitten av september.
– Arbetet för vår del består nu i att begära in uppgifter och hålla förhör, säger Ola Folkebrant, utredare hos polisen i Kiruna.

Foto:

Kiruna2013-10-02 05:00

Det var den 10 september som polisanmälan kom in till polisen i Norrbotten. Anmälaren är en "anonym Kirunabo" och personen har anmält en av de 20 personerna som fick gå i samband med tidsfusket i februari. I anmälan skriver personen att ”LKAB är ett statligt företag och fuskare som … bör stå för det han gjort”. Eftersom att brottet ligger under allmänt åtal säger polisen att de är tvungna att utreda händelsen. Brottsrubriceringen är trolöshet mot huvudman och nu inleds förundersökningen från polisens sida.

Begär in uppgifter

– Självklart ska vi utreda det eftersom att brottet faller under allmänt åtal. Vi börjar med att ta in det material vi behöver för att kunna styrka det här brottet. Arbetet för vår del består nu i att begära in uppgifter och hålla förhör, säger Ola Folkebrant.

Gäller det uppgifter som finns hos LKAB?

– Ja, vi kommer begära ut det som krävs av dem, säger han.

Det är en person som är polisanmäld, kan utredningen komma att innehålla fler personer?

– Ja, det kan den komma att göra. Vi måste utreda om det är fler som har varit inblandade.

När beslutas om det ska gå vidare till åtal?

– Den bedömningen gör vi när vi hämtat in de här uppgifterna.

Hur stor kommer utredningen bli?

– Jag kan inte svara på det i nuläget, säger Ola Folkebrant.

Tillgängliga för frågor

För LKAB kommer uppgifterna om polisens förundersökning som en nyhet.

– Vi har förstått att de uppgifterna du har är rätt och att det ska inledas en förundersökning. Vad man kan säga för vår del är att frågan rent arbetsmässigt och arbetsrättsligt är utagerad för oss. Vi har kommit till en överenskommelse med de enskilda personerna när de slutade hos oss, säger Frank Hojem, kommunikationsdirektör på LKAB.

Men nu blir det ju en polisutredning, vad innebär det för LKAB?

– Det återstår väl att se, vi finns ju tillgängliga för de frågor som kan tänkas finnas. Om polisen har frågor till oss får vi ju svara på dem, säger han.

Det handlar ju inte bara om frågor utan även uppgifter?

– Polisen måste ju svara för vad de ska utreda, men det spelar ingen roll för vår del, säger Frank Hojem.

"Inte spekulera kring"

I lördagens NSD krävde Gruvtolvan att det skulle tillsättas en ny oberoende utredning om tidsfusket som uppdagades i februari. Facket menade att den utredning som gjordes i samband med tidsfusket var ensidigt gjord av LKAB och de ville få insyn i hur utredningen gjorts. Frank Hojem svarade då att någon ny utredning inte var aktuellt då det enligt LKAB inte framkommit någon ny information.

Kommer den utredning som polisen nu ska göra komma fram till samma sak som den utredning ni själva gjorde?

– Det kan jag inte spekulera kring. Det vet vi inte förrän vi har sett den, säger Frank Hojem.

Detta har hänt

20 februari: LKAB varslar 20 medarbetare i Kirunagruvan om avsked på grund av felaktig tidsrapportering. Genom att kartlägga tidrapporterna hade LKAB:s personalansvariga funnit att de anställda systematiskt och under längre tid rapporterat felaktiga arbetstider i sina tidrapporter.

De felaktiga tidrapporterna ledde till omfattande felaktiga löneutbetalningar och arbetstagarna har därmed fått för mycket i lön.

Enligt LKAB hade arbetsledningen inte känt till tidsfusket enligt en egen utredning som företaget gjort.

9 september: De sparkade gruvarbetarna bryter tystnaden i en intervju med Dagens Arbete och menar att cheferna visst kände till tidsfusket och att de hade en överenskommelse med arbetsledningen om att arbeta på beting. Enligt dem gav chefen arbetsorder till helgerna med dubbelt så mycket arbete som på vardagar.

25 september: NSD avslöjar att höga chefer inom LKAB redan 2011 känt till att tidsfusk förekom i företaget, bland annat genom just beting.

28 september: Gruvtolvan kräver att det görs en ny utredning om tidsfusket tillsammans med facket för att få reda på hur LKAB:s utredning såg ut och vad arbetsledningen visste. LKAB säger nej.

2 oktober: NSD kan berätta att det den 10 september, en dag efter att gruvarbetarna berättat sin version om tidsfusket i Dagens Arbete, kommer in en polisanmälan mot en av gruvarbetarna till polisen i Norrbotten. Det gör att polisen nu inleder en förundersökning om trolöshet mot huvudman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!