En teknisk undersökning av polisen har under måndagens inletts på platsen där Kent Torneus, Jukkasjärvi, omkom under fredagen. Stig Andersson, är kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål och förundersökningsledare.
– Man försöker hitta vad som kan ha påverkat omständigheterna vid händelsen. Man söker vitt efter information, säger han.
Det var på nivå 1 403 som olyckan skedde i Kirunagruvan. En av fyra krossanläggningar skulle underhållas och den omkomne jobbade med en av dem. Något inträffade som gjorde att han ramlade ner en meter från den ställning som han stod på. Kent Torneus fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.
LKAB stoppade sprängningarna under natten mot lördagen och den krossanläggning som är aktuell för teknisk undersökning står stilla under utredningstiden.
– Idag fortsätter vi att ta hand om kollegor, för samtal med de som behöver och ger aktivt stöd till dem som behöver det. Vi fortsätter att ha kontakt med anhöriga och fortsätter vår interna utredning av olyckan för att förstå vad som har hänt och bistår polisen som kommer att utreda händelsen som en arbetsplatsolycka. Så även Arbetsmiljöverket, säger Anders Lindberg, presschef, på måndagen.
En kross är en stor maskin som används för att få malmen i mindre stycken. Man samlar ihop malmen på huvudnivån 1 365, dit den kommer från produktionsområdena som ligger ovanför 1 365-nivån. Lastmaskiner dumpar malmen ner via schakt till huvudnivån och där samlar förarlösa tåg ihop malmen som sedan töms via schakt till fyra krossar.
– Krossarna ligger under huvudnivån, på niva 1 403 meter, där krossar man ner malmen till knytnävsstorlek och sedan förs malmen upp med hissar till förädlingsverken ovan jord. I krossarna är det ett stort slitage, det är flera miljoner ton malm som passerar varje år och man har regelbundna underhållsarbeten och ett sådant höll på i fredags. Man skulle byta slitdelar i en av krossarna, säger Lindberg.
Så sent som i november drabbades LKAB av en olycka med dödlig utgång på ett annat område innanför grindarna. Det var en anställd hos en underentreprenör till gruvbolaget som blev påkörd. En man i 30-årsåldern är delgiven misstanke om brott.
– De hör inte ihop på något sätt men det är ju dödsolyckor och två för mycket. Det är klart att vi ser allvarligt på det här. Vi försöker givetvis förebygga och undvika för det får inte ske. Men ändå sker det så att vi har misslyckats totalt med arbetsmiljöarbetet. Det är inte accepterat. Varken från vår eller företagets sida, säger Lars-Göran Niemilä som är huvudskyddsombud under jord för Metallfacket.
Utredningen lär ta tid. Förundersökningsledaren tror att den kan ta uppemot ett år. Den tekniska undersökningen ska analyseras och det kan ta några veckor.
Det finns inget känt ögonvittne som sett händelsen. Men krossanläggningen där dödsolyckan skedde är kameraövervakad. Det är dock ännu oklart om det inspelade materialet täcker området där mannen arbetade vid olyckstillfället. Stig Andersson bekräftar att det kan finnas videomaterial att analysera.
– Jag vet inte vad som finns på filmen eller filmerna ännu, säger Stig Andersson.
Om det skulle vara så att det täcker in området där mannen jobbade hur skulle det påverka utredningen för er del?
– Det skulle underlätta men det är mer som behöver utredas.