Kommunen och polisen ska från och med nästa vecka ha dialogmöten och dela ut enkäter för att ta reda på vad Kirunaborna vill att polisen ska fokusera på.
Resultatet ska bli medborgarlöften om hur man ska hantera lokala problem och minska brottsligheten.
– Vi har tagit fram en enkät med tre temaområden som var för sig innefattar flera olika brott. Områdena är baserade dels på vilka problem vi ser och vad våra medarbetare upplevt som en otrygghetsfaktor, säger Anette Koivuniemi, lokalpolisområdeschef Norra Lappland.
Arbetet med medborgarlöften görs i hela landet och arbetet har påbörjats i flera kommuner redan.
Koivuniemi säger att Kiruna överlag är en väldigt trygg kommun och som är förskonad från grövre brott som misshandel och mord.
– De brott som begås är säsongsbetonade och framförallt skadegörelse och stöld.
Sedan tidigare jobbar kommunen och polisen tillsammans utifrån problemområden baserade på brottsstatistik i lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ).
– Nu vänder man på kakan och kommer att lyfta vad som efterfrågas och det kan innebära att medborgarlöftena vänder upp och ner på hela den processen eftersom vi i löftena kommer att lyfta det som efterfrågas, säger Koivuniemi.
De tre olika teman är inbrott och skdegörelse/klotter, droger och unga samt trafik, vilket kan innefatta exempelvis belysning och klagomål på exempelvis buskörning med skoter och fyrhjulingar.
– Bara skadegörelsen på Raketskolan i år uppgår till 550.000 kronor. Saneringen av klotter ökar och uppgår till 250.000 kronor per år. Det är pengar man kunde använt till annat, säger Therése Forslund, områdespolis.
Heidi Kari, folkhälsostrateg, säger att narkotikaanvändningen i Kiruna är lika stor som vid kusten. En av anledningnarna till att droger och unga blev ett tema är att antalet dödsantalet i länet fördubblats från 12 dödsfall 2013 till 25 dödsfall 2014.
– Många lever i en falsk trygghet om att avståndet gör att det är svårarare att få tag i droger här. Förut var det spice och andra nätdroger som var populära men eftersom media rapporterat mycket om hur farliga de är så testar inte lika många. Det är mest hash, marijuana och cannabis nu.
Vecka 51 ska samamnställningen vara klar.
Vill du få NSD:s nyheter från Gällivare och Kiruna direkt i ditt flöde? Gilla NSD Malmfälten på facebook. Klicka här!