Polisen om renplågeriet: "Vi gör det vi ska"

Fallen med plågade och dödade renar är svårutredda brott enligt polisen. "Min känsla är att vi har blivit bättre", säger John Lindström, tillförordnad lokalområdespolischef Kiruna.

"Precis som med inbrott så saknas det oftast vittnen, det är svårutredda brott", säger John Lindström, tillförordnad lokalområdespolischef Kiruna, om fallen med stulna, plågade eller dödade renar.

"Precis som med inbrott så saknas det oftast vittnen, det är svårutredda brott", säger John Lindström, tillförordnad lokalområdespolischef Kiruna, om fallen med stulna, plågade eller dödade renar.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2021-04-15 04:52

Han kan inte svara på varför samebyn fick ringa flera gånger innan polisen kom när en ren blivit svårt plågad i Pajala kommun. 

– Det vet jag inte. Hur många gångar de har fått ringa det har jag inte koll på, säger John Lindström. 

Hur prioriteras sådana här ärenden? 

– De prioriteras utifrån den allvarlighetsgrad som finns, vare sig högre eller lägre än någonting annat, de prioriteras i alla fall inte lägre. All debatt i samhället påverkar oss också, även om den inte ska göra det så gör den väl det undermedvetet. Min känsla i de här fallen är att vi inte gör mindre än vad som förväntas av oss enligt lagen, vi gör det vi ska, många gånger gör vi lite extra också.  

När det gäller till exempel renstölder så finns det ingen fällande dom hittills i Kiruna. 

– Precis som med inbrott så saknas det oftast vittnen, det är svårutredda brott, det finns lite att gå på, säger John Lindström. 

– Min känsla är att vi har blivit bättre, vi gör mer rätt saker. Och det här fallet som vi pratar om i Pajala, där ser utredningsläget väldigt gott ut. 

Under förra året kom fem, sex anmälningar om tjuvskjutna renar till polisen i Kiruna. 

– Det finns säkert ett mörkertal även om jag upplever att samebyarna har blivit bättre på att anmäla, vilket är positivt, för det är jätteviktigt att vi får veta det här och att vi får veta det så nära inpå som möjligt, för det ökar våra chanser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!