Kirunatidningen har utsett Årets Kirunabo sedan 1998. Från början var det mest kända Kirunaansikten som utsågs. Därför började tidningen ta fram kandidater att rösta på.
– Det har visat sig att genom årets lopp att det finns många människor som det aldrig skrivs om i tidningarna men som faktiskt är populära bland väldigt många människor, säger Kjell Törmä, förde detta chefredaktör på Kirunatidningen.
Årets omröstning drog in 1617 röster, vilket är fler än vanligt. Vinnaren tog hem segern med hela 977 röster, vilket är 60 procent av totalen.
– Jag blir jätteglad och hedrad. Det känns hedersamt med tanke på att det är folket som har röstat och många verkar ha gett en motivering också så det betyder jättemycket. Att som Kirunabo få pris som Årets Kirunabo, det är det finaste priset man kan få, säger Emil Kågström.
Emil Kågström kommer ursprungligen från Luleå men kom till Kiruna för arbeta som polis för tio år sedan och blev kvar. Polisyrket är något han verkligen brinner för och 2017 startade Emil Kågström ett konto på Instagram för att ge insyn i yrket.
– Det fanns en massa olika Instagramkonton där poliser som hade konton, men de flesta var från storstäderna. Jag tänkte att det här måste vi ändra på, det finns mycket att berätta om vad vi gör som poliser här uppe i norra Lappland. Det var min första tanke, att ge folk en inblick i hur det är att jobba som polis här uppe.
Från början tänkte Emil Kågström att 500 följare kanske var rimligt, då skulle han vara nöjd. Idag har kontot 16 700 följare.
– Efter de första två dagarna var kvoten på 500 uppfylld, sedan växte det. Det var inte alls väntat till en början, sedan insåg jag vilket intresse det finns av blåljusjobb.
Idag handlar kontot inte bara om polisyrket utan också om vem Emil Kågström är som person.
– Det är ganska blandat. Som polis brukar jag ta upp saker som är lite allvarliga och ibland är det med glimten i ögat, en variation. Man ska inte bli deprimerad när man läser det utan man ska få sig en tankeställare kanske och dra lite på smilbanden.
Responsen han får är övervägande positiv.
– Mitt sätt att jobba har inte ändrats för att jag har börjat med sociala medier, jag är öppen och tycker om människor och vill vara där människor finns. Och det är också min tanke med det här, på sociala medier finns mycket människor och då ska polisen vara där också.